IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании оказват безпрецедентно влияние върху имотния пазар в САЩ

Растящото търсене е благодат за градовете, но и засилва опасенията от ръст на наемите и класово разслояване

13:45 | 27.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

През 2018 г. Google се отказа от план да отвори кампус за технологични стартъпи в квартал Kreuzberg в Берлин след протести, че технологичната компания може да повиши наемите на апартаменти. Няколко месеца по-късно Amazon се отказа от сделка да отвори огромен офис комплекс в Лонг Айлънд, щата Ню Йорк, след сходни критики от местни жители и някои политици.

Петте технологични компании обещаха да инвестират милиарди в създаването на достъпни жилища, но сумите са твърде малки, за да компенсират влиянието върху наемите на апартаменти.

Това, което различава технологиите от останалите индустрии, които наемат голяма част от офис площите си, е, че те купуват или строят много недвижими имоти.

Alphabet притежаваше земя и сгради на стойност 39,9 млрд. долара към септември, без да се включват имотите в строеж, сочи документ пред Комисията по ценните книжа и борсите. Това е ръст спрямо 4 млрд. долара десет години по-рано. Amazon е собственик на имоти на стойност 39,2 млрд. долара към края на 2019 г., ръст спрямо малко над 1 млрд. долара през 2010 г.

В закупуването вместо наемането технологичните компании могат да влагат огромните си кешови резерви и да избягват необходимостта да се занимават със собственици на имоти. Те също така извличат печалба от ръста на цените на имотите, които тяхното присъствие създава.

Първият голям имотен залог на Google дойде през 2010 г., когато компания купи офис сграда в Манхатън за 1,8 млрд. долара. Покупката сложи край на кризата на имотния пазар в Ню Йорк и предизвика дългогодишен бум на цените, казва Дъглас Хармън, президент на отдел „Капиталови пазари“ в консултантската компания Cushman & Wakefield, която посредничи при сделката. Компанията наема още офис площи в района и купи още една сграда наблизо за 2,4 млрд. долара. 

Благодарение отчасти на разширяването на Google наемите на офиси в района и цените на апартаментите нараснаха по-бързо, отколкото средното равнище в Манхатън през последните десет години. Служителите започнаха да търсят апартаменти на пешеходно разстояние от работното им място и помогнаха за привличането на магазини и луксозни ресторанти.

„Технологичните наематели обичайно създават екосистеми точно като наемателите от финансовите услуги, когато доминираха небосводите в градовете“, казва Майкъл Търнър, президент на компанията Oxford Properties Group, която миналата година отдаде под наем на Google офис сграда на близкия Hudson Square.

Влиянието на технологичните компании върху пазарите на недвижими имоти не е ограничено само до големите градове. Прайър, щата Оклахома, с население от около 9000 души е дом на един от най-големите центрове за данни на Google и компанията влага 600 млн. долара за разширяването му.

Местният брокер Карла Мейслан счита, че е продала около 35 имота на служители на Google през годините, а строителни работници, които изграждат центъра за данни, запълват имотите под наем. Обичайните цени на жилищата в страната са нараснали с близо 40% от началото на 2011 г., сочат данни на Zillow Group, като разширяването на Google играе значима роля.

В покрайнините на Вашингтон Вирджиния държавните служители и много подизпълнители някога бяха най-големият източник на ново търсене на недвижими имоти. През 2018 г. Amazon обяви планове за построи офис комплекс за 25 хил. служители в Арлингтън. Facebook и Microsoft също разкриха планове за района.

Сега технологичните компании са най-големият източник на ново търсене на недвижими имоти в района и тласкат нагоре цените на жилищата, казва Виктор Хоскинс, ръководител на Fairfax County Economic Development Authority.

„Колкото повече се приближавате до комплекса на Amazon, толкова по-силен е ръстът“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още