IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес тест на ЕЦБ очертава рисковете за имотния пазар от изменението на климата

Регулаторът залага 45% спад на цените на имотите в райони с риск от тежки наводнения заради глобалното затопляне

11:42 | 25.01.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските банки трябва да приемат, че недвижимите имоти, които са най-силно изложени на риск от наводнения, могат да загубят почти половината от стойността си, тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе стрес тест на устойчивостта на сектора на изменението на климата през следващите месеци, пише Bloomberg.

В изчисленията си ЕЦБ залага 45% спад за една година на цените на имотите в райони, които вероятно ще претърпят тежки наводнения, твърди Фернандо де ла Мора, управляващ директор на Alvarez & Marsal. Това представлява особено голям риск за германските и холандските банки, чиято експозиция към такива активи е най-голяма.

Говорителка на ЕЦБ е отказала да коментира подробности за стрес теста.

Европа преживя опустошителни наводнения през миналата година, особено страни като Западна Германия и Белгия. Това принуждава кредиторите да се подготвят за потенциалните загуби от подобни бедствия, тъй като глобалното затопляне и свързаните с него политически последици предизвикват сътресения в по-широката икономика.

Прегледът на ЕЦБ е един от най-подробните по рода си до момента и разглежда всичко - от въздействието на по-високите цени на въглерода до последиците от по-високата енергийна ефективност на жилищния пазар.

ецб1 ецб1

„По-притеснителни са физическите рискове“, изтъква Де ла Мора, който работи с кредиторите, за да ги напътства по отношение на изискванията, заложени в стрес тестовете.

Друг анализ на ЕЦБ от миналата година установи, че 22% от банковите експозиции в еврозоната са изправени пред висок физически риск, повече от половината от които са свързани с горски пожари, като наводненията съставляват по-голямата част от останалия дял. Прегледът на централната банка през септември установи, че Австрия, Нидерландия, Германия и Франция са по-силно изложени на риск от наводнения, докато горските пожари представляват по-голяма заплаха в Италия и Испания.

За недвижими имоти, изправени пред нисък риск от наводнение, ЕЦБ приема 5% спад в стойността, според Де ла Мора. Сценарият за сушата на централната банка е „по-управляем“ и води до икономически щети от по-ниската производителност, казва той. „Само южноевропейските страни страдат от по-големи сътресения за БВП в сектори, свързани с климата, като селското стопанство“, обяснява той.

Чрез част от стрес теста ЕЦБ ще се опита да разбере как се справят банките в зависимост от това дали съответните правителства действат по ангажименти за борба с изменението на климата, или не.

„Стойността на дългосрочните сценарии не отговаря на размера на провизиите, които банките ще трябва да натрупат, а разликата между тези резултати“, изтъква Де ла Мора.

ецб2 ецб2

Ако се погледне миннодобивната индустрия, тя е тясно свързана с глобалното затопляне. Фирмите в сектора ще се сблъскат с увеличаване на кредитните спредове с 42 базисни пункта до 2050 г., ако се приеме, че има организиран преход към нисковъглеродно бъдеще. В същото време увеличението до 2030 г. ще бъде с цели 350 базисни пункта при сценарий на хаотична трансформация, добавя Де ла Мора.

 „Шокът наистина е в краткосрочен план“, изтъква той.

Дългосрочните сценарии също са сравнително благоприятни. Очаква се европейската икономика да се разшири с 55% до 2050 г. при организиран преход, и с 45% в свят, който продължава да се затопля поради липсата на ангажираност на правителствата, посочва Де ла Мора.

„Донякъде е изненадващо, че ЕЦБ очаква всички индустрии да управляват прехода успешно“, коментира още той.

Тестът на ЕЦБ ще се проведе от март до юли, като общите резултати трябва да бъдат публикувани през третото тримесечие. Регулаторът обвини индустрията, че не предоставя достатъчно данни за рисковете от климатичните промени и нарече теста „упражнение“.

Въпреки че централната банка планира в крайна сметка да поиска от кредиторите да третират изменението на климата по начин, подобен на мерките спрямо други рискове, ЕЦБ изтъква, че тазгодишният тест няма да окаже пряко въздействие върху капиталовите изисквания на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
еххх, ти ме удари с другата опорка, че ако спрем тецовете, нема да има храна за дърветата ... дай линк и към статията на НАСА де :) не се срами! :):)Изобщо не мисля да споря и да оборвам, отдавна оборени опорки.. има железни данни, който му се чете да чете и мисли.... Който иска да получи смляна, звучащо добре, но неверна информация, да те пита теб! Апропо, кислорода на тая планета основно се генерира от фитопланктона, дърветата правят не повече от 20%... ама ти от къде да знаеш, като не си чел нищо извън фейса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
aldy
преди 2 години
Изследванията на учени от различни страни показват, че намаляването на СО2 под известни граници води до ликвидирането на растителността, която пък генерира кислорода на планетата. Ако това е основната цел на зеленоглавите, може да продължаваме в тази насока. Само дето резултат няма как да има, защото 95% от СО2 се генерира от бактериите в Световния океан, голям процент е на вулканите и едва около 0.5% е резултат на човешката дейност. Ама пари от вулканите или от бактериите няма как да се вземат, затова се търсят будалли, които са готови да си плащат за невежеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
така е, за цял живот ще ти остане... лошото е че и другите страдаме покрай вас!Даже и доказателства си измисляш, въпреки че има толкова достъпни научни данни! ... кажи и за Гренландия, как се е садяло пшеница когато е отишъл Ерик Червения за първи път! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Когато човек е глуппав, то е за дълго. Глобалното затопляне няма как да е резултат на човешката дейност. Доказателство за това са цикличните изменения на климата на планетата през последните десетина хиляди години, когато човешката дейност практически е липсвала. Постъпва се по същия начин, както с фреона и одоновата дупка. А от това падат милиарди и се отстраняват конкуренти. За фреона, който е 4 пъти по-тежък от въздуха, стигането на горните слоеве на атмосферата, при това около Антарктика, е мисия невъзможна. Но това не попречи на дупеона да се нагуши с милЯрди и сега е невъзможно да се купи нещо от друг производител. Та аналогията сама се навира в очите. Въпросът е "кой има интерес"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
не всичко... самото глобално затопляне е причинено от нас - хората! :):) и прехода ще се случи, тъъъп! По един или друг начин, ние само имаме частичен избор по кой начин да се случи! ... или ще потребяваме по малко и по чиста енергия ... или популацията ще трябва да се редуцира ... като с болестите е! Или трябва да сме по слаб вирус, или по малко като бройка... зада не убием средата на гостоприемника! .... или убиваш средата и с нея заминаваш и ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
На зелените талибани всички са им виновни и всичко е причинено от глобалното затопляне. А как ще направите зеления си преход без минните компании и добиваните от тях ресурси, ***-0ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още