IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Сингапур продължават да поскъпват

Инерцията обаче може да е под заплаха заради опасения около растящите разходи за живот и по-високите лихвени проценти

09:56 | 22.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата в Сингапур са се увеличили с по-бърз темп през второто тримесечие, но инерцията може да е под заплаха заради опасения около растящите разходи за живот и по-високите лихвени проценти, предава Bloomberg.

Цените са се увеличили с 3,5% през трите месеца спрямо периода януари-март, съобщи Urban Redevelopment Authority в петък. Това е над предварителната оценка за ръст от 3,2% и скок спрямо увеличението от 0,7% през първото тримесечие.

Растящите разходи и увеличението на лихвите може да удари имотния пазар в Сингапур, който е устойчив дори след като правителството наложи мерки за охлаждане, за да успокои имотния бум. Продажбите на жилища са се сринали през юни до най-ниското си ниво от над 2 години.

Миналата седмица централната банка на Сингапур предприе действия да ограничи инфлацията, неочаквано затягайки паричната си политика. Редица държави от Нова Зеландия до Канада отчитат забавяне на жилищните си пазари, докато централните банки повишават лихвите, за да се преборят с растящите цени.

„Лихвите по ипотеките пълзят нагоре от дъната си, след като централната банка в Сингапур взе пример от Федералния резерв, повишавайки основните лихви, за да укроти по-високата от очакваното инфлация“, казва Кристин Сун, старши вицепрезидент на проучванията и анализите в OrangeTee & Tie.

Строителните предприемачи изпитват трудности с по-високите разходи за строеж и земя, както и с нуждата да поддържат цените достъпни, тъй като растящите лихви засягат настроенията на купувачите, казва Сун.

Въпреки това тя добавя, че икономическият растеж и високото ниво на заетост в Сингапур може да смекчат ситуацията за собствениците на жилища, изправени пред потенциалното влияние от глобални несигурности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още