IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемът на жилище в Сингапур никога не е бил толкова скъп

Очакванията са наемите в града-държава да продължат да се покачват с повторното му отваряне след коронавирусната пандемия

14:55 | 12.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Наемите на частни апартаменти в Сингапур и на жилища на Борда за жилищно строителство са поскъпнали до рекордни върхове миналия месец, съобщават местни медии. Очакванията са те да продължат да се покачват, пише Bloomberg.

Наемите на апартаментите са нараснали с 2,3% през април спрямо месец по-рано и надвишават предишния  връх от януари 2013 г., а тези на жилища на Борда за жилищно строителство са се повишили с 1,9% и са надминали рекорда от август 2013 г., съобщава местното издание Business Times, като се позовава на данни от имотните портали 99.co и SRX Property. Сингапур Сингапур

Търсенето на по-големи площи по време на пандемията в комбинация със затегнатото предлагане на жилища заради забавяне на строителството са довели до ръст на цените на наемите. Наблюдатели очакват тенденцията към повишение на цените да продължи, тъй като градът-държава се отваря отново и преместванията заради работата се увеличават, включително от Хонконг.

Цените на наемите за частни апартаменти се повишават 16 поредни месеца, като през април са отчели ръст от 15% на годишна база. Наемите на апартаменти на Борда за жилищно строителство растат от 22 месеца и са прибавили 14% към стойността си спрямо година по-рано миналия месец, показват данните.

Апартаментите в Район 1, който е по-близо до офиси в централния бизнес квартал и включва множество туристически атракции, сега може да се отдадат за средно 5100 сингапурски долара (3670 щатски долара) на месец спрямо 4000 сингапурски долара година по-рано, сочат данните на 99.co и SRX, обобщени от Business Times.

Районът отчита едни от най-големите ръстове на цените в периода, въпреки че цените на наемите в Район 25 близо до моста Causeway, свързващ Сингапур и Малайзия, са отчели най-голямо повишение. В този район средните наеми на апартаменти са нараснали почти с 44% за една година и са достигнали 3450 сингапурски долара на месец, показват данните.

Очаква се наемите да продължат да растат, тъй като търсенето е подкрепено както от местни жители, така и от новопристигащи чужденци, казва Никълъс Мак, базиран в Сингапур ръководител на анализите в компанията APAC Realty.

„В момент, в който Сингапур отваря границите си към останалата част от света, повече чуждестранни служители, студенти и техните семейства ще започнат да работят, учат и живеят в Сингапур“, отбелязва Мак. „Сред чужденците ще има и малайзийци, които чакат благоприятна възможност да работят в Сингапур, за да се възползват от по-силния сингапурски долар“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още