IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов регистър във Великобритания ще разкрива чуждестранните собственици на имоти

Мярката е част от ограничителните мерки в страната срещу приближени до руския президент Владимир Путин

21:27 | 01.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Великобритания вече ще изисква от чуждестранни компании, притежаващи имоти в страната, да идентифицират истинските си собственици в официален регистър, съобщи правителството. Мярката е част от ограниченията срещу руски олигарси и корумпирани елити, които перат незаконно богатство, отбелязва Ройтерс.

„Регистърът на чуждестранните дружества“, който започва да функционира от понеделник, е част от по-широк закон срещу икономическите престъпления, влязъл в сила тази година в рамките на усилията за спиране на притока на незаконни руски пари в Лондон след нашествието на Москва в Украйна.

Той цели да гарантира, че престъпници няма да могат да се крият зад потайни вериги от кухи компании и трябва да подкрепи усилията на правителството за изкореняване на руските олигарси, използващи имоти във Великобритания, за да крият мръсни пари, съобщи министерството по въпросите на бизнеса в комюнике.

„За да гарантираме, че сме свободни от корумпирани елити с подозрително богатство, трябва да знаем кой какво притежава“, заяви младшият министър по въпросите на бизнеса Мартин Каланан.

„Вдигаме завесата и ограничаваме престъпниците, които се опитват да крият незаконно придобитото си богатство“, допълни той.

Чуждестранни дружества, които вече притежават земя във Великобритания, контролирана от регистъра, ще имат шест месеца да идентифицират собственика си пред Регистъра на компаниите.

Новият регистър ще се отнася за имоти, купени след януари 1999 г. в Англия и Уелс и след декември 2014 г. в Шотландия.
За неспазване на новите правила са предвидени санкции, сред които глоби до 2500 паунда на ден или пет години затвор.

Смята се, че регистърът е значителна клауза в закона срещу икономическите престъпления, а през март „Трансперънси интернешънъл“ нарече стъпката „сеизмична промяна“, която ще принуди чуждестранните собственици на имоти да излязат наяве.

Законопроектът беше внесен през март, след като правителството се натъкна на призиви да направи повече, за да затрудни приближени до руския президент Владимир Путин лица да перат мръсни пари чрез имоти в Лондон, който някои наричат с прозвището „Лондонград“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още