IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft хвърля око на Foursquare

Софтуерният гигант и American Express се надпреварват да купят дял в създателя на популярното приложение

10:37 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Редица заведения вече залагат и на реклама във&nbsp;Foursquare.<em> Снимка: Flickr, Лиценз: cc</em></p>

Редица заведения вече залагат и на реклама във Foursquare. Снимка: Flickr, Лиценз: cc

Изненада – новините от офиса на базираната в Редмънд Microsoft този път не са свързани с напускането на главния изпълнителен директор Стив Балмър.

Според актуална информация на Bloomberg софтуерният концерн е единият от кандидатите за придобиване на Foursquare Labs Inc. Другият желаещ е American Express Co. Двете компании се конкурират за инвестицията си в Foursquare, а не планират сътрудничество по обща оферта, заявява един от източниците, пожелал да не бъде назован, тъй като информацията не е публична. Foursquare преговаря и с други фирми за евентуални инвестиции, но преговорите може и да доведат до сделка, казва друг източник с познания по въпроса. 

Foursquare, която позволява на потребителите да се чекират, за да покажат, че се намират на дадено място като ресторант или магазин, също преговаря с фондове за рискови капитали, които притежават конвертируем дълг относно преобръщането му в собствен капитал, каза един от източниците. 

Дискусиите показват, че потенциалните инвеститори са по-оптимистично настроени за перспективите пред Foursquare, след като компанията започна да реализира ползи от новия си маркетингов подход, която позволява на марките да заговарят целево потребителите, когато те се чекират на дадено място. През април Foursquare взе кредити за 41 млн. долара, ход, който ѝ позволи да продължава да развива недоказан бизнес модел, докато същевременно отлага дебата за истинската стойност на компанията.

Дял във Foursquare би дал на Microsoft, най-големият производител на софтуер в света, по-голяма роля на пазара на социалните медии и мобилните комуникации, области, в които той изостава от конкуренти като Apple Inc. Microsoft вече вложи доста средства в други стартиращи компании, а за успешно вложение се считат най-вече направените през 2007 г. инвестиции във Facebook Inc. Те нараснаха в стойностно отношение и помогнаха на двете компании да обединят усилията си срещи общия конкурент - Google Inc.

От своя страна American Express се надява да се опълчни на конкурентите си на пазара на кредитни карти чрез обвързване на маркетинговите си средства и програмите за лоялност към социални сайтове. Компанията вече предлага отстъпки за потребители, които при настаняване в хотел или влизане в магазин или ресторант се чекират чрез Foursquare и плащат с помощта на карта на American Express. Освен това компанията позволява на клиентите си да купуват продукти с помощта на промоционални хаштагове в публикации в сайта на Twitter Inc.

Последна актуализация: 17:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още