IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските партии изпитват трудности при използването на социални медии

Резултатите от актуално проучване показват липса на синергия между използваните платформи, а неуместното съдържание не се цензурира

14:37 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Българските партии изпитват трудности при използването на социални медии

Нито една водеща политическа партия в България не успява да се възползва от комуникациите на 21-ви век. Така поне гласи изводът от проучване на международната агенция за корпоративни комуникации Webb Dowse, което изследва как партиите са използвали социалните медии в своите кампании преди скорошните парламентарни избори. За целта компанията е проследила активностите им във Facebook, Twitter и YouTube между началото на предизборната кампания на 5 септември и изборния ден на 5 октомври.

Изследването проучва съдържанието и успеваемостта на социалните медии, свързани с официалните интернет страници на всяка от осемте партии и коалиции, които преминаха бариерата от 4% за парламентарно представяне. То разкрива, че нито една от тях не е имала цялостна стратегия за работа със социални медии (две от партиите – Патриотичния фронт и Атака, не са свързани официално към никаква социална медия), а съдържанието и нивото на активност между отделните платформи показват значителни разлики.

Най-популярната медия е била Facebook, в която пет от политическите формации са поддържали своето присъствие с общо 582 постинга.

АБВ е била най-активна по отношение на публикуваните материали, като стратегията ѝ е била различна от тази на останалите партии, използвайки мнения на трети страни вместо създадено от нея съдържание.

Реформаторският блок (РБ) е регистрирал най-голям брой споделяния (общо 2012). Според Webb Dowse това е най-добрият индикатор, че материалите са имали положителен ефект. Изследването разкрива, че нито една от партиите не е управлявала добре съдържанието си след публикуване, оставяйки нецензурирани обидни и вулгарни коментари от страна на потребителите.

Единствено РБ е използвал максимално платформата за микроблогинг Twitter, която все още е сравнително по-малко популярна в България.

Победителят в изборите ГЕРБ е публикувал най-много материали в YouTube, въпреки че голяма част от тях не са били достатъчно окуражителни и по-малкият брой клипове на РБ са били много по-успешни по отношение на броя гледания и харесвания за клип.

„Предвид кризата на доверие в парламентарната система, доказателство за която са изключително ниската избирателна активност и неубедителният резултат, партиите в България трябва да излязат от рамките на билбордовете, плакатите и платените телевизионни реклами и да намерят по-новаторски начини, за да предадат посланията си и да достигнат до нови гласоподаватели, различни от основния им електорат“, коментира Дейвид Уеб, съосновател на Webb Dowse и бивш английски дипломат.

„Когато се използват правилно, социалните медии предлагат гъвкавост и възможност посланията да се адаптират бързо в отговор на променящите се обстоятелства, както и да изградят диалог с гласоподавателите по начин, по който традиционните медии не могат. Също толкова важно е, че те са и по-евтини“, добавя Уеб.

Той очаква на следващите избори да види повече партии, които ще приемат сериозно стратегиите си за работа със социалните медии и ще осъзнаят възможностите, които те им предлагат, за да достигнат до нови гласоподаватели, особено до по-младата и критична демографска група.

„Имайки предвид фрагментирания в момента електорат в България, този подход лесно може да доведе до промяна, която ще позволи на някоя голяма партия да управлява, без да ѝ се налага да влиза в тромави коалиции, или пък ще помогне на по-малка формация да премине 4-процентната бариера за парламентарно представяне“, добавя Уеб.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още