IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подгответе се за информационната война срещу ваксината за Covid-19

Вълната от дезинформация, свързана с коронавируса, е огромна, но може би предстои да видим по-лошото ѝ измерение

17:06 | 14.05.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проучването, което следи разговорите за ваксини във Facebook по време на огнището на морбили през 2019 г., е установило, че има близо три пъти повече активни антиваксърски общности от тези, които подкрепят ваксинациите. В допълнение, изследването е открило, че макар страниците на хората, които са за ваксините, да имат повече последователи, страниците на антиваксърите бележат по-бърз растеж.

Джонсън и Лийхи установили, че страниците във Facebook, които дават точна информация за ваксините, са организирани около една основна група, докато тези против ваксините се отнасят към съпротивата като към политическа кампания и използват различни послания, за да достигнат до всякакви хора.

Страница, промотираща холистично лечение, може да започне да повдига съмнения за ваксините сред либералните йога майки, докато друга, ангажирана със съпротивата срещу правителството, по-скоро би се харесала на консерваторите и либертарианците.

Все пак има основания за надежда. Скорошни проучвания показват, че повечето американци биха си сложили ваксина срещу Covid-19, ако тя беше налична днес. Дори политици, които в миналото са изразявали скептицизма си относно ваксините, включително президента Тръмп, очакват такава, която да спре заболяването. А някои експерти по обществено здраве, с които говорих, твърдят, че публичният натиск за слагане на край на пандемията и връщането към нормалния живот могат да се окаже по-силна от антиваксърския активизъм.

„Хората виждат жертвите на Covid-19 навсякъде наоколо“, коментира Касисомаяюла Висванат, професор по здравни комуникации в Harvard School of Public Health. „Предполагам, че ако има успешна ваксина, особено при отсъствието на лечение, хората могат да пренебрегнат антиваксърските групи“, посочва той.

Но публичното приемане на ваксина срещу Covid-19 далеч не е сигурно нещо. Виждайки как платформи като Facebook и YouTube се борят с премахването на видеа като частта от „Pandemic”, ме кара да се притеснявам, че когато дойде времето милиарди хора да получат ваксина срещу коронавирус, здравните ни власти и социалните мрежи могат да бъдат обезоръжени от антиваксърското движение, което вече замърсява средата с дезинформация и конспиративни теории.

Можем да предотвратим това, само ако започнем да поставяме основите преди да е твърде късно. Организации като Центъра за контрол и превенция на заболяванията и Световната здравна организация трябва да разберат динамиката на онлайн общностите, противници на ваксините, и да започнат сериозна кампания за връщането на вярата в медицинските постижения, докато ваксината е в процес на разработка.

Социалните мрежи трябва да приемат по-сериозно задачата си да отстраняват дезинформация и да посветят огромни ресурси за спирането ѝ.

За да се възстановим от тази пандемия, трябва да мобилизираме движението, подкрепящо ваксинациите, което да е толкова посветено на мисията си, колкото антиваксърското.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

29
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 3 години
Coronavirus could 'burn out naturally' so vaccine not needed, former WHO director claimshttps://***.yahoo.com/news/coronavirus-could-burn-naturally-vaccine-125931790.html?soc_src=community&guccounter=1&guce_referrer=aHR0cDovL20uZmFjZWJvb2suY29t&guce_referrer_sig=AQAAAHILKsQc1KoRP2SfbLJLT31Y9u2-OGf__rJ1zOBhBsphURtAPu1n7-7hQiWO_jJifHsWU3mpcqNdCcTZebOl6kLIx5cpoe3pFePlzl5h_O_BwiB2KDf3iiqpiu18S3XtrymWbCle1MqbLVuy2uF0ouLOenIchaaC_cqGo3z82pWI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
а ти в кой *** си се родил? .... усещам че ще те е срам от родното ти място, което е нормално.... изфабрикван ти е мъжкия пол на тебе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
абе момиче, мислиш ли че ми пука за мннението на някакъв *** като теб ? дето даже ползва моите лафове, толкова *** че не може да измисли нищо сам :))) *** е оная магистралка дето те е родила. аз може да съм циркаджия, но ти клоун *** :) на там даже нема да чета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
lozkhris
преди 3 години
О-о... чакай, чакай !! Ти си от Видин, нали ве, ц/ървул ? Хахахахахаахахахаха. Какъв "старопрестолен" град е тая кална, дунавска дупка ве, мишок мамин? "Града" и "царството" са изфабрикувани от Иречек и Златарски, че белким малко да удължат историческата агония на Второто Българско Царство. Никакво царство Видин не е бил, никога. Както тогава, така и сега е една забутана , дълбока провинция, развъдник на откровено антибългарски предатели, влашки с/игани и сръбски мекерета. Като почнеш с Белаур, предател и сръбски доносник и ***, та стигнеш до долното изчадие Иван Срацимир, незаконно *** от една влашка ц /иг.анка, турски васал, г.ъзолиздец на унгарци и татари, който пръстта си не е мръднал да помогне на брат си за спасението на Търново. Да не говорим, че и на всичко отгоре скъсва отношения с Търновската Патриаришя и си слага за църковерн глава отявлен гръкоман / Касиан / , а после миризливото *** Йоасаф, който на всичко отгоре е ръкоположен в Константинопол... Ти ми се перчиш с проиозхода си? Пфффффф. Жалко, нещастно сърбоманско комплексарче !! Да, наистина с теб какъвто и да е разговор е абсолютно безсмислен.... У ЛЕВО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
пак ме бъркаш с черния ти баща... и не е мой проблем че не знеш Българската история! не ми се занимава с теб, твърде тъъъп си за мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
lozkhris
преди 3 години
Кой бе?! Търновчани познавам колкото щеш. Такива заядливо-криви комплексари като тебе в Търново няма..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 години
ти ша кажеш... аз съм от старопрестолен град!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 5
lozkhris
преди 3 години
Сигурно откакто "гении" , довлачили се от дълбокия Прованс с галошите станахте също такива специалисти по всичко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
Откъс от сваленото предаване на Никита Михалков "Бесогон". Открито за явните тайни.https://m.youtube.com/watch?v=P3BBTmXTY9IКой иска да се ваксинира, даже мое си удари и х2 за по-сигурно ...... :)) а да видиме дали ше им върже, мноо ми е любопитно. Били инжексиона ше напрай ена "здрава" и контролирана раждаемостта среда къде сички булки ше станат яловици .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 3
lozkhris
преди 3 години
Би ли споделил причината, поради която се изявяваш като толкова изявен русофоб?... Баща ти те е душил с пионерската връзка, или на 13 ти е спрял водката?...Защото нито един човек с IQ във видимия спектър на реалните двуцифрени числа няма да е толкова тъпоъгълно тесногръд и предубеден... Е, има и още един вариант - да е от центовете от "Козяк", досущ като копейките като 8ми смъртен грях, в който обвиняваш всеки несъгласен с некомпетентното ти мнение... Всъщност ти със сигурност не си минавал по-наизток от "Константин Величков", камо ли да си ходил до Масква и , ерго, нищо не си виждал и нищо не знаеш. Естествено, няма как да ти вменим разум след като си се родил невменяем, но остава надеждата, че поне можеш да бъдеш спрян от спамене на сравнително сериозни форуми, в които нормални хора / чети без психически отклконения като тебе / се опитват да бистрят икономика и финанси.. В бистренето на политика също няма нищо лошо, стига да не е съпроводено с присъствие в дискусията на безвъзвратно промити от съвременната комсомолска пропагадна мозъци...като тебе, that is... Apropos, виждал съм с "хора" с чела и по 10 санта, назад до фонтанелата, още по-глупави и от теб дори / което си е постижение /, чисти неандреталци . Така че колко санта ти е челото е отделен въпрос. Не си го сравнявай по размер само с други части на тялото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още