IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter се превръща в поредното бойно поле във войната между САЩ и Китай

Мащабните пропагандни кампании на китайските власти в социалната платформа отразяват значението на Twitter като среда за споделяне и отразяване на мнения

09:00 | 13.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Кой е виновен?

Държавният департамент на САЩ разкри нелепо изглеждащи сведения, които през април цитираха проучване на университета в Кеймбридж, с идеята да събудят съмнения относно произхода на заразата. Най-активният от тези разкази се позовава на изследване, отразено в множество туитове, въпреки че водещият автор на изследването отхвърли тази интерпретация.

„Подобряването на здравето на обществения разговор е приоритет за нашата компания“, посочват от Twitter, като добавят: „Манипулирането на платформата, включително спамът и други опити за подкопаване на обществения разговор, е нарушение на условията на Twitter“.

Държавният департамент на САЩ осъди усилията на Китай да изчисти и подобри имиджа си и да премахне критиката по време на пандемията, сравнявайки ги с кампаниите за дезинформация на Русия. И двете страни използват редица инструменти за „формиране и изкривяване на всякаква информационна среда в своя полза“, заяви Леа Гейбриъл, координатор в Global Engagement Center. 

„Мисля, че ККП все още се опитва да определи отношенията си с Twitter“, споделя Кристин Лий, сътрудник от Центъра за нова американска сигурност. „Пандемията от Covid-19 представлява важен период на експериментиране в това отношения“, добавя тя.

Словесните спорове между САЩ и Китай увеличават въпросите, които вълнуват Twitter за това как да третира забележките на световните лидери в своята платформа. Тръмп обвини компанията, че е цензурирала него и други републиканци, като същевременно игнорира съмнителни постове на демократите и китайското правителство.

Геополитическият фокус на Пекин

Пекинската бригада на Twitter включва и Хуа Чунин, ръководител на отдела за информация на външното министерство. След като се присъедини към платформата през октомври, тя привлече повече от половин милион последователи със своите постове срещу САЩ.

В списанието на Комунистическата партия миналата година Хуа написа, че Китай трябва да постигне гласност в международен план, съизмерима с икономическата си сила. „Ние сме по-близо до центъра на световната сцена от всякога, но все още не хващаме изцяло микрофона в ръцете си“, написа тя.

Според Хуа една от причините е липсата на „боен дух“.

Друг говорител на външното министерство Дзао Лицян стана известен след туит, в който твърди, че американските военни може би са пренесли коронавируса в Китай. По-късно Twitter маркира този пост като съмнителен.

Темите, служещи за храна на подобни публикации в платформата продължават да извират в международното пространство. Наскоро Пекин започна да затяга контрола над Хонконг. Тогава Тръмп заплаши, че ще спре финансирането на Световната здравна организация (СЗО). Американски представители поздравиха президента на Тайван за началото на втория ѝ мандат. Китай, който приема Тайван за своя територия, остана крайно недоволен.

Данните показват, че Пекин се опитва да разшири влиянието си върху западния интернет. Китайският интернет регулатор потърси изпълнители, които да му помогнат „да се възползва от задграничните социални медийни платформи за разработване на онлайн пропаганда по основни теми“, показват документите за обществени поръчки.

Голяма част от този вид дейност обаче може да не фигурира в официалните документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още