IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски регулатор призовава Apple и Google да забранят TikTok

Позовавайки се на рискове за сигурността, Брендън Кар иска от технологичните гиганти да премахнат TikTok от своите магазини за приложения

08:17 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Акаунтът YourRichBFF в TikTok&nbsp;е показан смартфон в Ню Йорк, САЩ, в събота, 4 септември 2021 г. Той има повече от половин милион последователи в TikTok и получава заплащане от 3 000 до 4 000 долара на публикация. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Акаунтът YourRichBFF в TikTok е показан смартфон в Ню Йорк, САЩ, в събота, 4 септември 2021 г. Той има повече от половин милион последователи в TikTok и получава заплащане от 3 000 до 4 000 долара на публикация. Снимка: Bloomberg

Член на щатския регулатор по комуникациите поиска от Apple Inc. и Google да премахнат притежаваната от китайците компания TikTok от своите магазини за приложения, като се позова на рисковете за сигурността, които представляват данните, събирани от сайта за кратки видеоклипове за американските потребители.

„Ясно е, че TikTok представлява неприемлив риск за националната сигурност поради широкообхватното събиране на данни, съчетано с очевидно неконтролирания достъп на Пекин до тези чувствителни данни", пише членът на Федералната комисия по комуникациите Брендън Кар в писмо до Apple и Google, подразделение на Alphabet Inc.

Apple и Google не са коментирали темата пред The Wall Street Journal.

Компанията TikTok, която е собственост на базираната в Пекин ByteDance Ltd., заяви, че използва криптиране и мониторинг на сигурността, за да защити данните на потребителите, и че процесът на одобрение на достъпа се контролира от екип по сигурността, базиран в САЩ.

„TikTok последователно твърди, че нашите инженери на места извън САЩ, включително в Китай, могат да получат достъп до данни на американски потребители при необходимост в рамките на този строг контрол", заяви компанията.

Тя добави, че трафикът на потребителите от САЩ сега се насочва през Oracle Corp. и че работи по „допълнителни предпазни мерки за данните от САЩ за по-добро спокойствие на нашата общност".

Американската армия вече забрани на своите членове да използват TikTok на издадени от правителството устройства, като се позова на риска за сигурността.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп (2017-2021 г.) се стремеше към широка забрана на популярното приложение, но действията в изпълнение на неговата заповед в крайна сметка бяха блокирани от две отделни решения на федералните съдилища.

Администрацията на Байдън отмени изпълнителните заповеди на Тръмп миналата година и реши да не обжалва, като вместо това заяви, че ще проучи дали TikTok и други приложения, контролирани от чуждестранни противници, представляват заплаха за сигурността на САЩ.

Но оттогава администрацията на Байдън се движи предпазливо в усилията си за затягане на федералните правила, насочени към рисковете за националната сигурност, породени от приложения, притежавани от чуждестранни компании, което предизвика критики, че администрацията не приема въпроса сериозно.

Белият дом също не е коментирал темата.

Кар, републиканец, поиска от Apple и Google да премахнат TikTok от магазините си за приложения заради нарушаване на техните политики за безопасност. Писмото му е от миналия петък. Във вторник той изпрати съобщение в Twitter за него.

В писмото се цитира неотдавнашен материал на BuzzFeed, базиран на изтекли аудиозаписи, според който служители на ByteDance многократно са получавали достъп до данни на американски потребители.

Като един от членовете на федералната комисия по комуникациите (FCC) Кар няма правомощия да задължи двете компании да предприемат действия. FCC също така като цяло се въздържа от регулиране на приложения, въпреки че има широка юрисдикция върху комуникациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още