IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на TikTok планира обратно изкупуване на акции след застоя на плановете за IPO

Китайският гигант ByteDance все още няма конкретен срок, в който да листне TikTok

14:13 | 16.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският гигант ByteDance предлага обратно изкупуване на акциите си от инвеститорите за 3 млрд. долара при оценка от 300 млрд. долара. Това дава възможност на досегашните инвеститори да спечелят средства, след като плановете за първично публично предлагане на компанията са в застой, пише Bloomberg.

Базираната в Пекин компания, която притежава хитовото приложение TikTok, е информирала акционерите си за плана днес. Предложената цена на акция е малко под 177 долара, което дава на ByteDance оценка от 300 млрд. долара, разкрива фирмата в бележка, разгледана от Bloomberg News.

ByteDance се превърна в най-високо оценения стартъп в света благодарение на успеха на приложения като TikTok и китайската му версия Douyin. Но компанията се оказа притисната от действията на регулаторите на вътрешния ѝ пазар и подозренията на Вашингтон към китайските играчи.

TikTok вече беше забранен от индийското правителство след граничен спор през 2020 г., който влоши отношенията на Индия и Китай. Това доведе до излизането на услугата от най-големия ѝ пазар по брой абонати по това време.

От години ByteDance обмисля да направи TikTok публична – ход, който може да възнагради инвеститорите и да свали част от политическия натиск, тъй като фирмата ще се отдели от китайската си компания майка. ByteDance също така обмисля отделно IPO за Douyin и за китайските бизнеси в Хонконг. Но и двете първични публични предлагания многократно бяха отлагани, след като Пекин започна да оказва натиск върху интернет гигантите, както и след големия борсов срив на технологичните акции.

Оценката на ByteDance достигна над 400 млрд. долара в някакъв момент, но след това спадна под 300 млрд. долара, писа Bloomberg News през юли. Миналия месец компанията каза на своите 110 хил. служители по света, че ще намали цената на своите опции за акции с 20%, като компенсация за задържане на работници по време на по-мащабната вълна от съкращения в китайския интернет сектор.

Въпреки че сегашното предлагане при 300 млрд. долара е под пиковата оценка на ByteDance, то все пак носи обещание за значителна възвръщаемост за ранните инвеститори в компанията, която съществува от десетилетие. Сред тези инвеститори се нареждат Sequoia Capital и Susquehanna International Group. Кампанията на Пекин срещу сектора нанесе удар върху стойността на технологичните компании в Китай, като в някакъв момент изтри над 1 трлн. долара от пазарната капитализация на гиганти като Alibaba Group Holding.

Основателят на ByteDance Джан Имин се оттегли като председател и главен изпълнителен директор миналата година. Той беше един от няколко милиардери, които се отдръпнаха от ключови позиции след регулаторния натиск.

По време на виртуална среща през август мениджмънтът на ByteDance е казал, че компанията няма планове, нито определен срок, в който иска да осъществи пазарния дебют, твърдят присъствалите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още