IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на Pinterest и Elliott Management завърши със споразумение

Elliott ще вкара свой директор в борда на социалната мрежа

10:55 | 07.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Социалната мрежа Pinterest обяви, че е постигнала сделка с Elliott Management, активистът инвеститор, който предложи идеи как да подобри операциите в платформата за споделяне на изображения, предава Ройтерс.

Марк Стайнберг, който е портфолио мениджър в Elliott, ще се присъедини към борда на 16 декември, обяви Pinterest. Двете страни водят преговори от няколко месеца.

Главният изпълнителен директор на Pinterest Бил Рийди, който пое ръководството през юни, нарече сделката с Elliott „единствено по рода си споразумение“ и каза, че компанията „оценява перспективата“, която носят Стайнберг, Джеси Кон (управляващ партньор в Elliott) и други в компанията.

Цената на акциите на Pinterest се понижи с 2,5% по време на следборсовата търговия в резултат на новината, че Elliott – един от най-големите инвеститори в компанията – се присъединява към борда. Според документите, подадени до регулаторите, Elliott притежава близо 3% обикновени акции в Pinterest, а общият ѝ дял възлиза на над 9%. Стойността на книжата на социалната мрежа е спаднала с 38% от януари, а вчера приключи борсовия ден на ниво от 22,72 долара.

Elliott, една от най-заетите инвестиционни активистки фирми в света, има богат опит в технологичния сектор и в този за социални мрежи. Кон беше част от бордовете на директорите на Twitter и eBay. Освен това е работил в тясно сътрудничество със Стайнберг в тези инвестиции.

Бордът на Pinterest ще има 11 директори, 8 от които, включително Стайнберг, са независими. Стайнберг ще влезе в борда на 16 декември, а Pinterest се съгласи да го номинира за преизбиране на годишната си среща през 2023 г. за мандат, изтичащ през 2026 г., пише Wall Street Journal.

В момента Стайнберг служи като директор в бордовете на две частни компании – Nilesen Holdings, която се занимава с анализи, както и компанията за обществен транспорт Cubic Corp.

Elliott има история с налагането на големи промени в технологичните компании, включително промени в ръководството или продажба на активи. Миналата година съоснователят на Twitter Джак Дорси се оттегли от поста главен изпълнителен директор след натиск от Elliott. Активистът придоби дял за близо 1 млрд. долара от Twitter през 2020 г., а след това сключи споразумение за назначаването на двама думи в осемчленния борд на директорите.

От своя страна, Pinterest стана публична през 2019 г. Преди малко повече от година тя за кратко влезе в преговори с PayPal Holdings, която искаше да я придобие. По това време Pinterest имаше пазарна капитализация от повече от 37 млрд. долара, а сделката за компанията щеше да бъде най-голямото придобиване в историята на PayPal. Днес Pinterest е оценена на около 15 млрд. долара.

През последните години Pinterest работи по това да увеличи приходите си отвъд своя фокусиран върху рекламата бизнес модел. По време на пандемията потребителската ангажираност и приходите на гиганта нараснаха, но този растеж по-късно се охлади. Подобно на останалите компании в сектора, Pinterest напоследък страда от тенденцията фирмите да свиват разходите си за дигитална реклама заради влошаващата се макроикономическа среда.

Цената на акциите на Pinterest нарасна през октомври, когато компанията отчете по-високи от очакваното финансови резултати. За сегашното тримесечие главният финансов директор Тод Моргенфелд заяви, че приходите се насочват към долния край на прогнозирания диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още