IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш служител на Twitter е осъден за шпионаж в полза на Саудитска Арабия

Той е събирал данни на потребители от социалната мрежа и ги е предавал на саудитски правителствен агент

17:59 | 16.12.22 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Бивш служител на Twitter, признат за виновен в шпиониране на потребители от името на саудитското кралско семейство, беше осъден на три години и половина затвор, пише CNBC.

Ахмад Абуамо, който има американско и ливанско гражданство и който се е занимавал със съблюдаването на медийните партньорства на Twitter в Близкия изток и Северна Африка, е бил част от схема за придобиване на лична информация за потребители, включително телефонни номера и рождени дати, за агент на саудитските власти. Абуамо е осъден в сряда в Окръжния съд на САЩ в Северния окръг на Калифорния.

Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че вярва, че друг бивш служител на Twitter, обвинен в достъп до потребителски профили и в подпомагане на саудитското правителство в схемата, е успял да избяга в Саудитска Арабия от американските власти.

Саудитското правителство наказва строго антиправителствените изказвания в социални мрежи като Twitter. През април Салма ал-Шехаб, саудитска гражданка и 34-годишна майка на две деца, беше осъдена на 34 години затвор за туитове срещу властта.

Според показанията на агент на ФБР, представени пред съда, саудитски правителствен агент е започнал да ухажва Абуамо през 2014 г., като му купувал подаръци и депозирал пари в банковата сметка на братовчед му. Абуамо след това е започнал тайно да влиза в акаунти на потребители, които са били критични към саудитското правителство и да споделя техните имейл адреси и телефонни номера с въпросния агент.

Саудитското консулство не е отговорило на запитването за коментар.

Дори и след като Абуамо напуска Twitter през май 2015 г., той все пак помага на саудитското правителство, като се свързва с бивши колеги и ги насърчава да проверят определни профили или да премахват публикации, които саудитският агент е посочил като нарушаващи условията на сайта, посочва агентът от ФБР пред съда. Абуамо е получил стотици хиляди долари и е използвал част от тези пари, за да направи първоначална вноска за дом в Сиатъл, Вашингтон.

Обвинението подчертава заплахата, пред която е изправен Twitter, от чуждестранни агенти, които намират стойност в информацията за потребителите и техните директни съобщения.

Всички големи технологични компании могат да бъдат мишена за събиране на разузнавателна информация, а Twitter отдавна е такава, защото служи като ключова платформа както за протестиращи, така и за дисиденти по целия свят.

Макар че Абуамо е първият човек, признат за виновен и осъден за шпиониране на Twitter от името на чуждо правителство, бивш ръководител на киберсигурността на компанията е свидетелствал, че социалната мрежа по-рано е била инфилтрирана от шпиони на поне две други държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още