IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta съди компания за извличане на потребителски данни чрез ползването на фалшиви профили

Voyager Labs е събирала информация за реални потребители на Facebook и Instagram

13:56 | 13.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nic Coury/Bloomberg
Снимка: Nic Coury/Bloomberg

Американският технологичен гигант Meta подаде жалба срещу Voyager Labs, твърдейки, че стартъпът е създал фалшиви акаунти във Facebook като част от схема за събиране на информация за реални потребители на социалната мрежа, които след това е използвала за собствени бизнес цел, пише CNBC.

Voyager Labs е специализирана в софтуер за разследвания и услуги, целящи да помагат на властите и компаниите да получат информация за заподозрени, наред с други цели. Meta твърди, че софтуерът на Voyager Labs се захранва от данни, които компанията неправомерно събира от Facebook и Instagram, както и от други сайтове като Twitter, YouTube и Telegram.

Според съдебните документи в Окръжния съд в Северния окръг на Калифорния Meta твърди, че Voyager Labs е създала 38 хил. фалшиви акаунта във Facebook. Те са помогнали на стартъпа да изтегли публична информация за над 600 хил. потребители на социалната мрежа, включително неща като публикации, харесвания, снимки и списъци с приятели.

Адвокатите на Meta пишат още, че компанията е изпратила писмо до Voyager Labs на 11 ноември с искане стартъпът да спре да нарушава условията на услугата. В крайна сметка Meta е деактивирала над 60 хил. акаунта и страници във Facebook и Instagram, свързани с Voyager Labs.

„Поведението на ответника не е разрешено от Meta и нарушава условията на Facebook и Instagram, както и закона на Калифорния“, гласи жалбата. „Съответно Meta търси обезщетение за щети и съдебна забрана, за да спре използването на платформите и услугите ѝ от страна на ответника“, се посочва още.

Компанията също така иска от съда да принуди Voyager Labs да се откаже от своята „неправомерно придобита печалба в размер, който да бъде доказан в процеса“.

CNBC е изпратила запитване за коментар до Voyager Labs.

Жалбата на Meta следва подобно съдебно дело за извличане на данни, включващо LinkedIn и стартъпа hiQ, за който социалната мрежа, собственост на Microsoft, твърди, че изтегля потребителски данни, за да захранва своя софтуер за човешки ресурси.

След дългогодишна съдебна битка LinkedIn и hiQ в крайна сметка се споразумяха през декември 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още