IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп си поиска обратно профила във Facebook 

Компанията майка Meta ще вземе решение за евентуалното разблокиране до седмици 

09:23 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призова за разблокиране на профила му във Facebook, който беше спрян след щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. 

„Спирането на акаунта на президента Тръмп във Facebook драматично изкриви и възпрепятства обществената дискусия", пише адвокатът на Тръмп Скот Гаст в писмо до основателя на Facebook Марк Зукърбърг, което стана публично достояние. На Тръмп не трябва да му се слагат „намордници", пише юристът, цитиран от NBC News. 

„Доналд Джей Тръмп е обявен за кандидат за президент на САЩ", продължава Гаст в писмото от вторник. „В многобройни проучвания той е водещият претендент за номинацията на републиканците. В други проучвания президентът Тръмп побеждава няколко водещи демократи в предизборен двубой, включително президента (Джо) Байдън и вицепрезидента (Камала) Харис“. 

Затова Гаст настоява за среща с ръководството на Facebook и компанията майка на Instagram Meta, за да се обсъди „бързото" възстановяване на потребителския акаунт на Тръмп във Facebook. 

Социалната мрежа спря акаунта ден след като радикални поддръжници на Тръмп щурмуваха Капитолия в САЩ и убиха петима души. По-късно платформата определи продължителността на забраната на две години, считано от деня на отстраняването на американеца от мрежата - 7 януари 2021 г. В края на този период експертите ще проверят дали „рискът за обществената сигурност" е намалял. Meta заяви пред медии, че решението ще бъде обявено „през следващите седмици".

Туитът на Тръмп от 19 декември, в който той насърчава поддръжниците си да дойдат във Вашингтон на 6 януари – „Бъдете там, ще бъде яко!" - беше трансформиращ момент в социалните медии, който промени тона на разговора онлайн към възможността за изрично планиране на събитието, става ясно от непубликуван доклад на членовете на комисията на Камарата на представителите за 6 януари. Плановете за насилие са били споделяни както в крайнодесни форуми, така и в основните платформи, което е направило от 6 януари ключов ден за т. нар. движение „Спри кражбата", свързано с последните президентски избори, се казва в доклада.

Кампанията на Тръмп отбелязва в писмото си, че собственикът на Twitter Inc. и главен изпълнителен директор Илон Мъск вече е отменил постоянната забрана на акаунта на бившия президент през ноември.  

В публикация в Truth Social от 5 януари бившият президент заяви, че Meta „се справя много зле" и „е станала много скучна", откакто го е спряла (профила му, б. ред.). Той заявява, че решението за отстраняването му и промяната на името от Facebook „ще влезе в Залата на славата на бизнеса за две от най-лошите решения в историята на бизнеса!“. 

Едва през миналия месец законодатели, сред които американскитe сенатори от Демократическата партия Шелдън Уайтхаус и Адам Шиф, изпратиха писмо до Ник Клег, президент по глобалните въпроси на Meta и бивш заместник министър-председател на Обединеното кралство, в което призоваха Meta да удължи отстраняването на Тръмп и да „поддържа ангажимента си да не допуска опасно съдържание, отричащо изборите, до платформата си“. 

Депутатите заявяват, че Тръмп продължава да публикува „вредно съдържание за изборите" и да подсилва страниците на QAnon в Truth Social, което вероятно би нарушило политиките на Meta. „Имаме всички основания да смятаме, че той би върнал подобна конспиративна реторика във Facebook, ако му се отдаде възможност“, посочват те.

Освен Facebook и Instagram и други онлайн платформи също блокираха потребителските акаунти на Тръмп, като се позоваха на опасения от ново насилие. Услугата за кратки съобщения Twitter отмени забраната за профила на десния популист в средата на ноември, няколко седмици след придобиването ѝ от технологичния предприемач Илон Мъск. Малко преди това Тръмп обяви намерението си да се кандидатира отново на президентските избори през 2024 г.

Въпреки това бившият президент, чийто най-важен рупор някога беше Twitter, все още не е изпратил нови туитове. 76-годишният политик казва, че иска да се съсредоточи върху онлайн платформата, която е основал - Truth Social. Въпреки това Тръмп далеч не успява да достигне до толкова широка публика чрез Truth Social, както някога чрез Twitter. По принцип кандидатурата му за президент досега не е развила инерцията, на която той се надява; много републиканци предпочитат да влязат в президентската надпревара през 2024 г. с различен кандидат, а не със силно противоречивия бивш президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още