IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter ще изчисти неактивните акаунти и последователите може да намалеят

Все още не е ясно какво ще се случи освободените имена на акаунти и с тези на починалите потребители

07:37 | 09.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската платформа за микроблогинг Twitter Inc. ще изчисти акаунти, които не са били активни в продължение на няколко години, и това може да доведе до спад в броя на последователите, съобщи главният изпълнителен директор Илон Мъск в Twitter в понеделник. 

Откакто пое Twitter през октомври, Мъск направи промени в социалната мрежа, за да генерира така необходимите приходи и да изпълни обещанието си да я превърне в убежище за свободното слово, като същевременно се бори със спама и ботовете, които влошават потребителското изживяване. 

Процесът е много труден, а през миналия месец Twitter възстанови синята отметка за автентичност на профилите на някои високопоставени лица, дори на такива, които са мъртви от години.

Въпреки че от години Twitter обещава да върне повече потребителски имена в ротационен режим, все още не е положил мащабни усилия за това, въпреки че има политика за неактивни акаунти, която предполага, че потребителите на Twitter трябва да влизат в системата поне веднъж на 30 дни, за да не бъдат премахнати акаунтите им за постоянно.

Според Мъск прочистването на Twitter е по-консервативно, отколкото се посочва в тази политика. Вместо това той казва, че компанията изчиства акаунти, които не са имали „никаква активност в продължение на няколко години", като същевременно предупреждава потребителите, че резултатът от изчистването може да означава намаляване на броя на последователите на потребителите. Това може да бъде по-забележимо при дългогодишните акаунти в Twitter, чиито собственици са натрупали голям брой последователи в началото на съществуването на Twitter като социална мрежа.

В последващ туит Мъск също така уточни в отговор на въпрос за наличността на потребителски имена, че „да", много потребителски имена ще станат достъпни в резултат на този ход. Той обаче не поясни как потребителите ще могат да се сдобият с тези потребителски имена извън обичайния метод на опит за създаване на нов акаунт с определено име.

През последните месеци Twitter обмисляше да продава желаните потребителски имена чрез онлайн търгове, за да генерира допълнителни приходи. Не е ясно дали този план все още е в сила или как ще сработи, ако е така. През декември 2022 г. Мъск също така беше написал в Twitter, че Twitter „скоро" ще започне да освобождава пространството от имена на 1,5 млрд. акаунта, като отбеляза, че неактивните акаунти ще бъдат изтрити като част от този процес.

Мъск се интересува от освобождаването на потребителските имена от известно време, като през октомври също така написа в Twitter, че това е нещо, което би искал да направи като нов собственик на платформата.

След като Мъск пое социалната мрежа, Twitter се сблъска със засилена конкуренция от страна на алтернативи на Twitter, включително платформата с отворен код Mastodon, децентрализирания конкурент Bluesky и други клонинги на Twitter като T2, nostr и Post. Въпреки че нито една от тях не се е превърнала в „новия Twitter", всяка мрежа успя да изсмуче хиляди потребители на Twitter, като Mastodon например вече се гордее с 1,2 милиона активни потребители месечно на своите сървъри. Други компании, като Substack, Flipboard и Artifact, също стартираха свои собствени функции за дискусии, които биха могли косвено да се конкурират и с Twitter.

Чрез отварянето на желаните потребителски имена Мъск потенциално би могъл да привлече отпадналите потребители обратно в Twitter, което от своя страна би било от полза за мрежовите ефекти и в крайна сметка за способността на Twitter да генерира приходи.

Все пак Мъск пише много неща в Twitter и не всички се осъществяват в срока, който той предлага. Досега нито официалният акаунт в Twitter, нито акаунтът в поддръжката на Twitter не са споделили никакви актуализации, свързани с потенциалното връщане на пазара на потребителските имена, или други подробности за този процес. В отговорите на Мъск много хора питат дали ще има начин да се увековечат акаунтите на починалите, вместо да се изтриват. Това също все още не е разгледано като възможност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още