IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достатъчно глупава, за да приеме… Коя е жената, която трябва да спаси Twitter? 

Линда Якарино има връзки в рекламния бранш, богат опит в медийния сектор и преговаря трудно… 

20:00 | 12.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Линда Якарино. Снимка: Santiago Felipe/Getty Images
Линда Якарино. Снимка: Santiago Felipe/Getty Images

Още през декември миналата година след анкета в Twitter стана ясно, че Илон Мъск няма да остане дълго шеф на компанията. 

„Ще се оттегля от поста главен изпълнителен директор веднага щом намеря някой достатъчно глупав, за да приеме тази работа", написа тогава 51-годишният Мъск. По-рано 57,5% бяха гласували за оттеглянето му от върха на американската компания.

Почти половин година по-късно обаче нищо не подсказваше, че технологичният милиардер, който никога не губи вкуса си за провокативни шеги, бързо ще намери подходящ кандидат за ръководния пост. Досега. В Twitter Мъск обяви, че е намерил наследник: „Тя ще започне работа след шест седмици". Предприемачът допълни, че самият той в бъдеще ще изпълнява функциите на изпълнителен директор и ръководител на технологичния отдел на Twitter, като наред с другото ще отговаря за разработването на продукти и софтуер. Той обаче първоначално не посочи името на новия шеф.

Но статия на Wall Street Journal подсказа, че новата жена начело на компанията вероятно ще бъде Линда Якарино. WSJ цитира лице, запознато с въпроса, което казва, че преговорите вече са напреднали. Якарино и Мъск са в контакт от седмици. Едва миналия месец тя бе интервюирала противоречивия технологичен милиардер на сцената на индустриална конференция в Маями. Твърди се, че там тя е оставила трайно впечатление у Мъск.

В интервюто си с Мъск Якарино неколкократно подчерта, че рекламодателите търсят от Twitter защита. В един момент тя откровено попита Мъск дали смята, че е „де-рискувал" платформата достатъчно, за да гарантира на рекламодателите, че кампаниите им няма да попаднат на „ужасни места, изпълнени с омраза".

Тя не се страхуваше да въвлече в този разговор и туитовете на самия Мъск. В позицията си в NBC, която има голямо партньорство за разпространение с Twitter, Якарино каза: „Има ли дни, в които виждам някои от твоите туитове и ми се иска да мога да кажа: „Спри да помагаш на ситуацията?". И сама си отговори, кимайки с глава.

В четвъртък Мъск написа в Twitter, че е намерил нов главен изпълнителен директор, но не назова името му. Това веднага породи спекулации за Якарино - в неудобен момент за NBCUniversal. В понеделник компанията трябва да направи годишното си представяне пред рекламодателите в Radio City Music Hall в Ню Йорк. На така наречените upfront събития, които продължават цяла седмица, големите медийни компании започват да продават реклама за есенния телевизионен сезон. Обикновено Якарино играеше важна роля в презентациите на NBCU, но не се очаква да се появи сега, заяви пред Bloomberg човек, запознат с дискусиите.  

Тазгодишните представяния вече бяха затруднени от стачката на сценаристите, която може да доведе до големи забавяния в телевизионните продукции и графици. Очаква се събитието на NBCUniversal да бъде силно фокусирано върху онлайн рекламата, тъй като компанията ще продължи да популяризира своята гама от филми и телевизионни предавания на Peacock. NBCUniversal, подразделение на Comcast Corp., беше разтърсена от уволнението на главния изпълнителен директор Джеф Шел миналия месец заради оплакване за сексуален тормоз, подадено от служител.

Марк Маршал ще стане временен председател на глобалната група за реклама и партньорства на NBCUniversal, съобщиха от компанията.

„Благодарни сме на Линда Якарино за ръководството на рекламния бизнес на NBCUniversal и за иновативния екип и платформа, които тя изгради", заяви президентът на Comcast Майк Кавана. „По време на 12-годишния си мандат Линда има безброй приноси за компанията и ние ѝпожелаваме всичко най-добро“. 

В американския медиен гигант NBCUniversal Якарино отговаряше за международните рекламни продажби - точно тази област, която в момента причинява стомашни болки на Мъск в Twitter. Като нов шеф на Twitter тя трябва да има една задача преди всичко: Да си върне рекламодателите, които всъщност съставляват основната част от приходите на Twitter. Няколко клиенти спряха рекламите си след поглъщането на Мъск. Само за месец Мъск загуби половината от 100-те най-големи рекламодатели. Причината: В условията на все повече фалшиви новини и послания на омраза много компании вече не искаха да рекламират.

Причината, поради която Мъск може да разчита на Якарино, е очевидна: в нейно лицеплатформата ще получи ръководител, който е тясно свързан с рекламната индустрия и има богат опит в медийния сектор. В продължение на повече от десет години тя работи в NBCU за подобряване на измеримостта на ефективността на рекламата. Председателката на отдел „Глобална реклама и партньорства" се смята не само за много добре позната в индустрията, но и за труден преговарящ. Тя отговаря и за около 13 млрд. долара годишни приходи от реклама. 

За NBCU напускането ѝ се случва в неподходящ момент. Следващата седмица корпорацията има важно събитие, на което ще проведе годишното си събитие за рекламодатели. Говорител на NBCU заяви, че Якарино в момента репетира за събитието.

Якарино може да се окаже в уникална позиция да се справи с последиците от придобиването на Twitter от Мъск миналата година. Въпреки лекото увеличение на броя на дневните потребители от началото на 2022 г. насам приходите на Twitter са намалели с 50% от октомври насам в резултат на „огромния спад" на рекламата, заяви Мъск през март. В NBC Якарино помогна за стартирането на поддържаната от реклами стрийминг услуга Peacock и ръководи партньорства с различни технологични компании, включително Snapchat, YouTube и, разбира се, Twitter.

„Вероятно тя е точно това, от което Илон се нуждае, за да установи доверие сред рекламодателите", казва пред Bloomberg Мартин Сорел, председател на S4Capital Plc и бивш главен изпълнителен директор на WPP Plc. „Тя ще трябва да направи нещо, за да се увери, че всичко е наред от гледна точка на операциите“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 11 месеца
Нямам търпение да видя какъв трансджендър ескимос птицечовка ще бъде лице на рекламната кампания на твитър след 6 седмици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още