IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter напуска кодекса на ЕС за борба с дезинформацията? 

Въпреки това компанията все още ще има правни задължения по темата 

12:17 | 26.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Twitter вероятно ще се оттегли от доброволния кодекс на Европейския съюз (ЕС) за борба с дезинформацията, но това не означава, че ще напусне Европа, заяви в четвъртък служител на ЕС, цитиран от Ройтерс. 

Миналата година Европейската комисия усъвършенства кодекса, изисквайки от компаниите да представят редовни доклади за напредъка за това колко приходи от реклама са отпаднали заради участници в дезинформацията.

Новите задължения включват предоставяне на информация за броя или стойността на приетите или отхвърлените политически реклами и за откритите случаи на манипулативно поведение.

Twitter е дал признаци, че ще напусне кодекса, е заявил служителят на ЕС, като е добавил, че това няма голямо значение, тъй като компанията не е полагала много усилия напоследък.

„Това просто означава, че те няма да участват в срещи и няма да издават доклади. Но те все още ще имат правни задължения", казва служителят, като се позова на приетите наскоро знакови технологични правила, с които е свързан кодексът на практиката.

„Те не се изтеглят от Европа", добавя той. 

Twitter не е отговорила веднага на искането за коментар.

Нарушенията на технологичните правила могат да струват на компаниите глоби в размер до 6% от глобалния им оборот.

Сред компаниите, подписали кодекса, са Google на Alphabet, Meta Platforms, Microsoft и TikTok.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още