IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция с ход срещу Meta заради обмена на данни между Instagram и Threads

Отделно от това турският Институт по конкуренцията наложи глоба на Meta в размер на 148 хил. долара като част от отделно разследване

11:34 | 18.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Anna Barclay/Getty Images
Снимка: Anna Barclay/Getty Images

Турската институция за защита на конкуренцията наложи днес временна мярка срещу Meta Platforms, която има за цел да възпрепятства обмена на данни между платформите ѝ Instagram и Threads на фона на разследване за възможна злоупотреба с доминиращото положение на компанията на пазара, предаде Ройтерс.

През декември турският Институт по конкуренцията започна разследване на Meta, компанията майка на Facebook, за възможно нарушение на закона за конкуренцията чрез свързване на нейните платформи за социални медии Instagram и по-новата Threads.

Органът заяви, че временната мярка ще остане в сила до вземането на окончателно решение, тъй като данните, получени и обединени чрез тези две приложения, би могло да "нарушат закона за конкуренцията и да причинят непоправими вреди" на пазара.

Отделно от това турският Институт по конкуренцията наложи глоба на Meta в размер на 4,8 млн. турски лири (148 хил. долара) дневно като част от отделно разследване, отнасящо се до уведомление, което компанията изпраща на потребителите за споделяне на данни.

Уведомлението за споделяне на данни между услугите на компания Meta Facebook, Instagram и WhatsApp не предоставя достатъчно информация и не е достатъчно прозрачно, заяви Институтът. Освен това то е направено така, че да насочи потребителите да одобрят споделянето на данни, което според този орган не е достатъчно да разсее безпокойствата, отнасящи се до конкуренцията.

Говорител на Meta не е коментирал непосредствено пред Ройтерс решенията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още