IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът отхвърли част от обвиненията срещу Марк Зукърбърг за щетите, нанасяни от социалните мрежи

Исковете са от младежи, които твърдят, че платформите на Meta са повлияли зле на психичното им здраве

10:13 | 16.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг спечели в понеделник, след като някои от исковете в рамките на дузина съдебни дела, обвиняващи го, че е укрил от обществеността, че Facebook и Instagram са вредни за децата, бяха отхвърлени, предава Ройтерс.

Решението на американския окръжен съдия Ивон Гонзалес Роджърс в Оукланд, Калифорния, беше взето след разтърсващ съдебен процес от деца, завели стотици съдебни дела, които обвиняват Meta и други социални мрежи, че са ги пристрастили към техните платформи.

25 от тези случаи се опитват да държат Зукърбърг лично отговорен, посочвайки, че милиардерът, основател на Meta, е създал погрешно впечатление за безопасността на платформите въпреки многократните предупреждения, че са неподходящи за деца.

Ищците твърдят, че неговият публичен статус и огромната му роля като „доверен глас за всички неща на Meta” създават задължение съгласно законите на няколко щата, така че Зукърбърг трябва да отговаря пълно и ясно за рисковете, които неговите продукти носят за децата.  

Но Роджърс заяви че ищците не могат да разчитат на сравнителните познания на Зукърбърг за продуктите на Meta, за да установят, че той лично има такова задължение към всеки ищец. Подобно решение, твърди тя, би създало „задължение за разкриване на всеки човек, разпознаваем от общността“.

„Съдът няма да одобри такъв нов подход тук“, посочи тя.

Meta, която остава обвиняема, отказва да коментира въпроса. Компанията отрича да е извършила нарушение.

Предстоят стотици съдебни дела, преди Роджърс да се насочи към дело от името на отделни деца срещу Meta и други компании за социални мрежи, включително Alphabet, която управлява Google и YouTube, ByteDance, която стои зад TikTok, и Snap, която ръководи Snapchat.

В съдебните дела се казва, че децата се претърпели физически, психически и емоционални вреди от използването на социални мрежи, включително тревожност, депресия и дори самоубийство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още