IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама към американците: Никой не подслушва телефонните ви разговори

Не можем да имаме 100% сигурност, 100% зачитане на личното пространство и никакви неудобства, твърди президентът на САЩ

21:27 | 07.06.13 г. 3
Обама към американците: Никой не подслушва телефонните ви разговори

Президентът на САЩ Барак Обама защити разкритите през последните дни американски правителствени програми за наблюдение на телефонни разговори и поведение в интернет, заявявайки, че те са били надзиравани изкъсо от Конгреса на САЩ и съдилищата, съобщи BBC.

Обама твърди, че администрацията е постигнала „точният баланс“ между сигурността и спазването на личните права на американците. Той подчерта също, че наблюдението на информацията от интернет и електронната поща не е било насочено срещу американски граждани или живеещи в САЩ.

Според него правителствените агенции не са подслушвали телефонни разговори.

През последните два дни две големи медии разкриха обхвата на събиране на информация от страна на американските агенции за сигурност. Британският вестник Guardian съобщи, че таен съд е наредил на компанията Verizon да предава записи на данни за телефонни разговори, включително за телефонни номера и продължителност на разговорите на американската Агенция за национална сигурност. Това съобщение бе последвано от разкрития на американския вестник Washington Post и на Guardian, че американски агенции са се включили директно към сървърите на 9 интернет компании, за да следят онлайн предаването на информация в програма, позната с кодовото име PRISM.

Обама отбеляза, че двете програми на агенцията са били разрешени от Конгреса и са били обект на постоянен надзор от комисиите за разузнаването в законодателния орган на САЩ и от тайните разузнавателни съдилища.

По думите му той е заел президентския пост със „здравословен скептицизъм“ спрямо двете програми, но след като ги е оценил и е са били взети допълнителни предпазни мерки, е решил, „че това нещо си струва“. „Не можем да имаме 100% сигурност, 100% зачитане на личното пространство и никакви неудобства“, твърди президентът на САЩ.

Според съобщенията програмата PRISM е била разработена през 2007 г. като част от програма за вътрешно наблюдение.

В свое съобщение вчера директорът на американското разузнаване Джеймс Клапър заяви, че програмата за наблюдение в интернет е била „предназначена за подпомагане на придобиването на информация от чуждестранни разузнавания, отнасяща се до чужди поданици, намиращи се извън САЩ“. „Тя не може да бъде използвана за умишлено насочване към американски граждани или живеещи в САЩ“, добави Клапър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Лъже неандерталеца църен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 10 години
За лъжа импийчват? Или просто на службите им викат - никой :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
evg9
преди 10 години
Американците към Обама: Не ти вярваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още