IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pearson преговаря и за дела си в Economist

С продажбите на FT и Economist британското издателство ще укрепи баланса си в доста тежък момент за компанията

15:41 | 25.07.15 г.
Pearson преговаря и за дела си в Economist

След като Pearson продаде Financial Times (FT) на най-голямата японска медийна компания Nikkei , британското издателство се е заело да се освободи и от дела си в Economist Group, издателят на сп. Economist, съобщава FT, като се позовава на запознати източници.

Pearson преговаря с другите акционери в Economist Group за 50-те на сто, които притежава в компанията. Така британското дружество смята да изпълни плановете си за трансформация и да се фокусира върху образованието.

Делът на Pearson в Economist се оценява на 400 млн. паунда, според източниците на FT. Така оценката за изданието се доближава до тази на FT, въпреки че оперативните му печалби са над два пъти по-големи.

Сделката трябва да бъде одобрена от попечителите на Economist Group. Тяхната роля е да следят за запазването на независимостта на изданието, включително и на редакционната му политика.

Един от източниците посочва, че потенциалният купувач не е нито Nikkei, нито пък Bloomberg, Thomson Reuters или Axel Springer. Последните три компании се сочеха за най-вероятните купувачи на FT.

The Economist Group включва доставчиците на информация Economist Intelligence Unit и CQ Roll Call. Групата отчете оперативна печалба в размер на 60 млн. паунда през миналата година, докато FT отчете 24 млн. паунда.

Pearson придоби половината от Economist през 1957 г. като част от придобиването на The Financial Times.

През последните години Economist Group се стреми да разнообрази продажбите на печатна реклама, която се сви с 18 на сто през 2014 г. Компанията стартира чуждоезиково издание и ново предприятие за видеоклипове.

С продажбите на FT и Economist Pearson ще укрепи баланса си в доста тежък момент за компанията. Главният изпълнителен директор Джон Фалън обеща да даде приоритет на инвестициите в образователния бизнес, но и подчерта нежеланието на дружеството да върне пари на акционерите чрез обратно изкупуване или специални дивиденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още