IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското издателство Klett опитва да купи "Анубис" и "Булвест - 2000"

Обединението ще окаже въздействие върху пазара за издаване на учебна литература

17:51 | 07.12.15 г.
Германското издателство Klett опитва да купи "Анубис" и "Булвест - 2000"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) анализира сделка между германското издателство Klett Lernen und Information, Владимир Топенчаров, Явор Стефанов и Николай Табаков и българската издателска къща „Анубис“, както и „Булвест – 2000“ и „Анубис – Булвест“. Това става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Издателската къща „Анубис“ и „Булвест – 2000“ осъществяват дейност на пазарите по дистрибуция на учебници, учебни помагала, художествена и научна литература. 

„Анубис – Булвест" пък е компанията, която осъществява дистрибуцията на продуктите на двете издателства.

От своя страна Klett не осъществява пряко и самостоятелно дейност в България. Все пак германското издателство оперира у нас чрез Раабе България и Клет България, чийто мажоритарен собственик на капитала е. 

Дейността на посочените две дружества е свързана с издаване на професионална литература и учебно-методична литература за чуждоезиково обучение, както и издаване на справочна литература.

Очакванията на регулатора са  планираната операция да окаже въздействие върху пазара за издаване на учебна литература и издаване на художествена литература за възрастни и за деца и юноши.

Анализът на регулатора ще покаже дали сделката ще наруши конкуренцията на пазара. В тази връзка от КЗК приканват трети страни да дадат своето становище по казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още