IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски хакери атакували системите на външното министерство на България

Атаките са идвали с имейли, обещаващи голи снимки на Карла Бруни - Саркози

10:50 | 10.12.13 г.
Китайски хакери атакували системите на външното министерство на България

Китайски хакери са атакували системите на Министерството на външните работи в България, както и министерствата на Чехия, Португалия, Латвия и Унгария, съобщи The New York Times. Атаките са започнали през 2010 година и продължават, сочи доклад на компанията за компютърна сигурност FireEye.

Компанията не съобщава целите на хакерите, но от американското издание са открили кои са те, идентифицирайки имейл адресите на министерствата на петте държави. Китайците са атакували системите на правителствени институции и фирми с прост метод – използвани са имейли, става ясно още от доклада.

FireEye не посочва конкретна група от Китай, но експерти коментират, че списъкът на жертвите подсказва подкрепа от страна на властите в азиатската страна, допълва The New York Times.

„За разлика от други групи, които имат търговски цели, тази кампания е била насочена специално към министерствата на външните работи”, коментира Нарт Вилньов, който е съдействал при изготвянето на доклада.

Атаките са насочени прецизно, посочва още експертът. Целите са получавали имейли с линкове, обещаващи голи снимки на Карла Бруни – Саркози, съпругата на бившия френски президент Никола Саркози. Веднъж отворен, линкът позволява достъп на хакерите до съдържанието на компютъра. Анализите обаче не показва кои от файловете са били атакувани.

„Освен фактът, че са китайци, ние не знаем кои са те и каква е тяхната мотивация”, коментира още Вилньов. От самото китайско Министерство на външните работи коментират, че също са били жертва на хакерските атаки.

Експертите по компютърна сигурност заявяват, че министрите на външните работи отдавна са жертви на китайските хакери.

„Китайците са много заинтересувани от външните министерства, за да имат достъп до търговска информация и защото искат да разберат какво чуждите дипломати говорят за американците или японците”, коментира Джеймс Люис, бивш служител в Държавния департамент на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още