IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска фирма пуска на пазара персонален облачен сървър

Според Cisco Systems до 2017 г. средностатистическият потребител ще притежава поне три мобилни устройства, свързани с интернет

13:57 | 07.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Американска фирма пуска на пазара персонален облачен сървър

Много хора обожават ефективността на облачни услуги като Dropbox, Google Drive и iCloud на Apple - докато не стигнат лимита на безплатното пространство за съхранение, пише Businessweek. След този момент някои започват да си откриват множество акаунти, всеки с различна парола, която трябва да се помни, и файлове, които не могат да бъдат използвани съвместно. Опитите да се свържете към клауда, след като сте преминали от продукти на Apple към такива на Android или обратното могат да събудят спомени за разхвърляни купища хартия.

Новостартиращата компания Lyve Minds, финансирана от Seagate Technology, иска да се пребори с тази бъркотия с помощта на безплатно онлайн приложение, което може да превръща устройствата на всяко семейство в персонален облак, способен почти незабавно да предава данни от едно устройство на друго. Приложението ще работи с придружаващ го хард драйв с памет 2 терабайта, който фирмата продава срещу 299 долара. До средата на ноември общо 90-те служители на Lyve работеха тайно, като използваха кодовото име Black Pearl Systems, докато компанията наемаше инженери от Apple, Google, Netflix и Sony. От Seagate обявиха, че планират да включат приложението на Lyve в потребителските си продукти.

На фона на свиващите се продажби на персонални компютри търсенето на конвенционални външни твърди дискове намалява. В тази ситуация Seagate и конкурентът ѝ Western Digital агресивно разширяват дейностите си, свързани с облачните услуги. Акциите на Seagate скочиха с 85% през 2013 г. За финансовата година, завършила през юни, компанията отчете печалба от 1,84 млрд. долара при приходи за 14,4 млрд. долара.

Според прогнози на Cisco Systems до 2017 г. средностатистическият потребител ще притежава поне три мобилни устройства, свързани с интернет, а трафикът на данни ще е над 13 пъти по-голям в сравнение с 2012 г.

От Lyve заявиха, че за момента клиентите им ще плащат единствено за домашния сървър, на който работи приложението, но в бъдеще би могло компанията да генерира приходи и от лицензирането на технологията за други производители на потребителска електроника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още