IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Viber премина в японски ръце за 900 млн. долара

Сделката ще осигури на гиганта в електронната търговия Rakuten 300 млн. нови потребители

11:36 | 14.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хироши Микитани и&nbsp;Талмон Марко. <em>Снимка: Ройтерс.</em></p>

Хироши Микитани и Талмон Марко. Снимка: Ройтерс.

Японският гигант в електронната търговия Rakuten Inc придоби собственика на приложението за мобилни съобщения Viber за 900 млн. долара, съобщава Ройтерс. Очаква се сделката за базираната в Кипър Viber Media Ltd да подобри позициите на Rakuten в развиващия се свят.

"Viber ще добави нови 300 млн. към сегашните 200 млн. потребители на Rakuten", заяви главният изпълнителен директор на японската компания Хироши Микитани пред репортери в Токио.

"Това придобиване е напълно нова стратегия, която ще изведе Rakuten до едно различно ниво", посочи Микитани при обявяването на сделката. Компанията отчете 80% скок на оперативната печалба през 2013 г.

По време на пресконференцията създателят на платформата – израелския предприемач Талмон Марко, посочи, че придобиването ще помогне на Viber да се превърне в платформа за цифрово съдържание, а не само доставчик на безплатни разговори и съобщения.

Разработването на Viber бе финансирано от самите основатели, които с помощта на няколко частни инвеститори от САЩ успяха да се намесят сериозно на пазара. Останалите водещи играчи в сегмента са приложенията WeChat, WhatsApp и Line.

Отскоро Viber предоставя на клиентите си и приложение за незабавни съобщения за персонални компютри. То позволява на потребителите да осъществяват изходящи мобилни разговори към потребители на Viber, както и до други мобилни телефони, което го прави конкурент на Skype.

Придобиването е първо за Rakuten в последните месеци. Японската компания се сдоби с няколко доставчици на електронни търговски услуги от Бразилия до Германия, както и с базираният в Торонто производител на електронния четци Kobo. През 2012 г. дружеството направи голяма инвестиция в сайта Pinterest.

Оперативната печалба на Rakuten за 2013 г. нарасна с 80 на сто до 90,2 млрд. йени. Въпреки това равнището остана под пазарните прогнози за скок до 99,9 млрд. йени. Нетната печалба на компанията от своя страна се удвои до 43,5 млрд. йени, докато приходите скочиха с 30 на сто до 518,6 млрд. йени.

Още новини от технологичния сектор вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още