IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатите за интернет неутралността в САЩ се разгорещяват

Натискът върху Федералната комисия по комуникациите да запази сега съществуващите правила става все по-голям

11:59 | 10.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дебатите за интернет неутралността в САЩ се разгорещяват

Натискът върху Федералната комисия по комуникациите (FCC) да отложи или да се откаже от плановете си да промени правилата, които определят какво се случва с интернет трафика в САЩ, става все по-голям, пише BBC.

Повече от 50 компании за рисков капитал изпратиха писмо, в което изразяват притесненията си, свързани с предложението на доставчиците на интернет услуги да таксуват за приоритетен достъп до мрежата. Това се случи само ден след като 100 технологични компании се подписаха под подобно писмо.

Двама от комисарите на FCC призовават вотът, който трябва да бъде проведен на 15-и май, да бъде отложен. 

Споровете се концентрират около въпроса за неутралността на мрежата, тъй като основен принцип в интернет е, че целият онлайн трафик трябва да бъде третиран еднакво.Наскоро обаче стана ясно, че FCC обмисля да позволи на интернет доставчиците да начисляват такси на доставчиците на съдържание за приоритетен достъп до техните мрежи. 

В писмото на компаниите се посочва, че, ако големите компании трябва да плащат за по-добра скорост за достъп или други подобни услуги, в интернет вече няма да има равни условия за всички. Под това твърдение са се подписали нашумели инвеститори като Рон Конуей от SV Angel, Крис Диксън от Andressen Horowitz и Джон Лили от Greylock Partners.

Междувременно комисарят от FCC Аджит Пай и колегата му Джесика Росенуорсъл заявиха, че настояват гласуването да бъде отменено.

Дебатите се разгорещиха през последните месеци, тъй като доставчиците на интернет станаха особено нетърпеливи поради увеличаването на трафика заради тежки услуги като VOD (видео по заявка).

Те искат да таксуват компании като Netflix, Amazon и Disney, за да гарантират, че трафикът им се извършва с бърза скорост в техните мрежи.

През февруари Verizon спечели забележителното дело, което оспорва правото на FCC да спре изискването на подобни такси.

По същото време граждански групи заявиха, че FCC трябва да наложи по-ясни правила за интернет неутралитет, ако преквалифицира интернет доставчиците като телекомуникационни услуги, които са по-силно регулирани.

Отделно писмо, подписано от 100 граждански групи, включително Американския съюз за граждански свободи и фондация Electronic Frontier, също бе изпратено до FCC и до президента на САЩ Барак Обама. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още