IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 хил. европейци искат Google да ги "забрави"

Решението на Съда на Европейския съюз се оказа истински кошмар за интернет компаниите

18:20 | 02.06.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новият уебсайт, който Google пусна, за да се съобрази с правото на потребителите „да бъдат забравени“, както беше постановено от Съда на Европейския съюз, вече е получил повече от 12 хил. заявки.

Платформата може да се похвали с достигането на 20 заявки в минута и то само часове след пускането си, разкрива източник пред MarketWatch.

Онлайн гигантът пусна сайта късно в четвъртък, след като Съдът на Европейския съюз издаде спорно решение, което дава право на европейските граждани да искат от търсачката да премахва линкове към онлайн съдържание, свързано с тях.

Освен това Google създаде консултативен комитет, в който влиза Джими Уейлс от Wikipedia. Комитетът разглежда въпросите, свързани с решението на съда.

“Нашата роля е не просто да препоръчваме неща на Google, но и да отправяме препоръки към обществото и законодателите", заяви Уейлс пред Wall Street Journal.

Измамите бързо се очертаха като ключов проблем. В уебсайта Google иска подателят на жалбата не просто да обясни причината за желанието си за отстраняване на информацията, но и да даде доказателство за своята самоличност.

“Google често получава искания за отстраняване на информация от хора, които се представят за други в опит да навредят на конкурентите си“, посочва компанията в официално изявление. 

Решението на съда се оказа голямо главоболие за Google и други интернет компании. То показа, че е необходимо създаването на работеща система, която да се справи с потока от искания за премахването на нежелани данни. Тя обаче трябва да може ефективно да разпознава опитите за измама.

Източник, запознат с плановете на Google, коментира пред MarketWatch, че жалбите ще трябва да се преглеждат от хора, тъй като не могат да бъдат обработвани чрез алгоритми. Все още обаче не е ясно колко души ще са необходими на Google, за да се справи с тази задача.

Дани О'Брайън, международен директор на фондацията Electronic Frontier, нарече ситуацията, в която се намират Google и други интернет компании, опериращи в Европа, „кошмар“. „Всичко трябва да се прави на ръка. Няма магически алгоритъм, който да спести времето на Google в тази област“, коментира той.

О'Брайън посочва, че решението на съда е удар за малките европейски компании, които не разполагат с ресурсите на Google за създаването на система за заявки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 9 години
"Решението на Съда на Европейския съюз се оказа истински кошмар за интернет компаниите" ????Населението на ЕС е 500 милиона и ако приемем, че само половината ползват интернет и търсачката на Google, то тези 12 хиляди европейци са около 0,005% тях. Сигурно мениджърите на Google сега си скубят косите и се тръшкат по пода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още