IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google започва да забравя

Търсачката се съобразява с решението на Съда на ЕС за правото на потребителите за премахване на техни лични данни

10:47 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Google започва да забравя

Повече от две седмици, след като Съдът на Европейския съюз постанови, че потребителите ще могат да се обръщат към Google с искане тяхната лична информация да бъде изтрита от резултатите на търсачката, компанията започна с техническото изпълнение на решението, предаде Ройтерс. 

Късно в четвъртък компанията публикува в интернет формуляр, с който европейците може да поискат заличаване на нежеланите данни. Присъдата на съда принуждава Google да вземе трудно решение между „правото на гражданите да бъдат забравени“ и правото за информираност на обществеността, заяви говорител на американската компания.

Създава се Консултативна комисия, която ще съдейства на групата в бъдеще да балансира между двата интереса. В нея влизат бившият главен изпълнителен директор Ерик Шмид, основателят на Wikipedia Джими Уелс, експерти от университетите в Оксфорд и Лувен (Белгия), бившият директор на органа за защита на неприкосновеността на личния живот на Испания Хосе Луис Пинар и специалния докладчик на ООН за правата на свобода на убеждение и на изразяване Франк Ла Рю.

В средата на май Съдът на Европейската общност реши, че търсачки, като Google, не трябва да показват всички резултати при търсенето на дадено име в определени случаи. Гражданите на ЕС могат да поискат от доставчиците на търсачките да не показват връзки, когато съдържанието нарушават техните права за поверителност. Ако доставчиците на търсачките отхвърлят искането, потърпевшите могат да се обърнат на компетентните служители за защита на личните данни, или да подадат съдебен иск.

Решението на базирания в Люксембург съд дойде, след като испански гражданин подаде жалба до Испанската агенция за защита на личните данни за това, че известие за изземането на дома му чрез търг нарушава личното му пространство. Случаят е един от 180 само в Испания, в които граждани искат тяхна лична информация да бъде изтрита от интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още