IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Priceline дава 2,6 млрд. долара за компания за онлайн резервации на ресторанти

Американската компания OpenTable помага за организирането на 15 млн. вечери месечно в повече от 31 хил. ресторанта

17:41 | 13.06.14 г.
Priceline дава 2,6 млрд. долара за компания за онлайн резервации на ресторанти

Туристическата онлайн агенция Priceline Group купува американската компания OpenTable, която предлага възможност за резервации на ресторанти по интернет. Сделката е на стойност 2,6 млрд. долара, пише Bloomberg.

Офертата за 103 долара за акция е с 46% по-висока от цената на затваряне на книжата на OpenTable вчера. Сделката се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие, обявиха двете компании.

Priceline купува фирма, която помага за организирането на 15 млн. вечери месечно в повече от 31 000 ресторанта, предлагайки възможност за онлайн резервации. Тъй като потребителите все по-често ползват услуги като OpenTable на мобилните си устройства, сделката ще позволи на Priceline да увеличи присъствието си в света на мобилните услуги и ще свърже компанията с местния бизнес.

OpenTable “ще бъде добър актив за всеки, който се опитва да изгради локална или мобилна екосистема“, заяви миналия месец Том Уайт, анализатор от Macquarie Group.

Акциите на OpenTable скочиха с 47% до 103,46 долара за брой по време на сутрешната търговия в Ню Йорк. В рамките на годината, без да се счита днешният ден, акциите на компанията поевтиняха с 11 на сто. От своя страна, тези на Priceline поскъпнаха с 5,5 на сто тази година.

Очаква се през 2014 г. приходите на OpenTable да се увеличат с 19% до 226 млн. долара – това е средната стойност на оценки на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Основаната през 1998 г. Open Table ще продължи да е със седалище в Сан Франциско, посочва се още в изявлението на компаниите.

Сделката идва на фона на натиска върху изпълнителния директор на Priceline Дарън Хюстън да поддържа растежа на компанията. На 1 януари тази година Хюстън наследи Джефри Бойд, който работи в компанията в продължение на 13 години.

Priceline е създала сегашния си бизнес отчасти чрез придобивания на конкуренти. Миналата година тя купи търсачката Kayak Software за около 1,7 млрд. долара, а през 2005 г. се сдоби с прочутия уебсайт Booking.com. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още