IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд отмени забраната за дейността на Uber в Германия

Компанията и досега игнорираше съдебната забрана и изявяваше желание да плати евентуалните глоби за водачите

17:39 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Съд отмени забраната за дейността на Uber в Германия

Технологичният старт-ъп Uber, който развива приложение за споделяне на пътувания с автомобили, може да продължи дейността си в Германия.

Районният съд на Франкфурт отмени решението, постановило наскоро съдебна забрана срещу Uber. Това позволява на базираната в Сан Франциско компания да предложи на своите клиенти в страната услугата си без да се страхува от наказание, предава DPA.

Припомняме, че наскоро съдът забрани дейността на таксиметровия конкурент заради жалба от страна на местна асоциация на таксиметровите услуги - Taxi Deutschland Servicegesellschaft. В случай на нарушаване на решението компанията бе заплашена с глоба до 250 хиляди евро за едно пътуване. 

Досега обаче Uber просто игнорираше всяко съдебно решение в Германия и намекваше, че в случай, че на водачите бъдат наложени глоби, те ще бъдат поети от компанията.

Uber заработи в Берлин през февруари миналата година. Досега в Германия компанията има представителства в Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Хамбург и Дюселдорф. В германската столица обаче съд наложи забрана за услугата „заради безопасността на пътниците“. Според местните власти в  Берлин пътниците, които ползват услугите на Uber, не за застраховани, тъй като колите на компанията не са традиционни таксита.

Очаква се Taxi Deutschland Servicegesellschaft да протестира новото съдебно решение. 

През юни тази година властите в Лондон се отказаха да преследват Uber, която сериозно измества таксиметровите услуги. Още през същия месец възлови улици и кръстовища в Лондон, Берлин, Париж и Мадрид бяха блокирани от недоволни от услугата таксиметрови водачи.

Компанията позволява на частни шофьори да превозват пътници, които използват услугата чрез приложение на своя смартфон. Услугата е значително по-евтина от тази на такситата (средно около три пъти по-евтина).

Според таксиметровите компании в Европа Uber спазва по-малко регулации и сериозно подкопава бизнеса в тази област. Компанията сe подкрепя финансово от Google и банката Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още