IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин забрани услугата на Uber

Според местните власти пътниците, които ползват услугите на компанията, не са защитени със застраховка

16:11 | 14.08.14 г.
<p>
	Протестът на черните таксита в Лондон заради конкуренцията на Uber. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестът на черните таксита в Лондон заради конкуренцията на Uber. Снимка: Ройтерс

Мобилното приложение на технологичния старт-ъп Uber беше забранено от Берлин, съобщава ВВС.

Местните власти обясняват, че забраната е наложена с оглед безопасността на пътниците и заплашват да глобят компанията с 25 хил. евро заради игнориране на забраната. Приложението свързва пътници и шофьори с цел наем и споделяне на автомобили.

Uber заяви, че ще оспори забраната. “Решението на властите в Берлин се стреми да ограничи избора на потребителите с много погрешни мотиви", коментира генералният мениджър на компанията за Германия Фабиен Нестман. “Като нов участник на пазара ние ще вкараме много необходимата конкуренция, която липсва от години”, допълва той.

Това е най-новата пречка пред развитието на компанията, след като в големите градове в цяла Европа имаше протести срещу дейността й и се стигна и до други забрани.

Според местните власти в  Берлин пътниците, които ползват услугите на Uber, не за застраховани, тъй като колите на компанията не са традиционни таксита.

Компанията си има неприятности и във Великобритания. В Лондон например наскоро се проведе масов протест на черните таксита заради конкуренцията на колите на компанията. Uber търпи и критики, че не отговаря на данъчните режими на Острова.

Uber заработи в Берлин през февруари миналата година.

Междувременно берлинските таксиметрови шофьори приветстваха решението на градските власти да забранят услугата, съобщава БТА, като се позовава на информации на АП.

Според асоциацията на берлинските таксиметрови шофьори решението означава, че членовете й няма да бъдат поставени в неизгодно положение, тъй като трябва да се съобразяват с правила, които Uber не спазва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още