IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rocket се срина и повлече Zalando със себе си

Инвеститорите не са се заразили от медийния шум, коментират анализатори

16:32 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Братята Оливер, Марк и Александър Замвер са главните акционери в Rocket Internet. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Братята Оливер, Марк и Александър Замвер са главните акционери в Rocket Internet. Снимка: Ройтерс

След като дни наред редица борсови участници във Франкфурт се опасяваха от възможността за надуването на балон, в четвъртък се случи точно обратното – акциите на Rocket Internet се сринаха в първия ден на търговията си и повлякоха със себе си книжата на Zalando, предава DPA.

В началото на днешната сесия акциите на берлинския старт-ъп Rocket Internet се търгуваха на номиналната си цена от 42,50 евро и нито цент отгоре, но скоро след това се сринаха до 36,66 евро. В течение на сесията все пак те успяха да компенсират част от спада до малко под 40 евро за брой, но останаха под номиналната стойност, помрачавайки най-голямото първично публично предлагане на годината в Германия. Надолу потеглиха и книжата на най-голямата европейска компания за онлайн продажби на дребно на обувки и модни стоки Zalando SE, които поевтиняха с около 10%.

Неуспешното IPO и сривът в цената на акциите на Rocket Internet не се дължат според трейдърите на външни дразнители. „Нямаше никакви изненадващи анализи днес, които да окажат влияние", казва търговец, пожелал да остане анонимен. „Това си е чиста проба превес на разпродажбите". Вероятно движението на цената на акциите на Zalando нагоре в предните дни сякаш е ударило алармата у инвеститорите. „Разпродажбите започнаха преди официалния старт на търговията", казват дилъри.

Борсовите дебюти на Zalando и Rocket Internet бяха приветствани като крайъгълен камък за германската онлайн икономика. Компаниите прибраха стотици милиони евро. И никой не очакваше, че акциите ще бъдат толкова зле приети от инвеститорите.

Фактът, че нито Zalando, нито Rocket Internet са отчели големи печалби от първия ден на търговия, също така говори за това, че инвеститорите не са се заразили от медийния шум, който се вдигна, каквито опасения имаше в навечерието на IPO-тата, коментират анализатори. Самата Zalando вчера показа задоволство от IPO-то си. За старите акционери и служители бъдещото повишаване на цената на акциите е по-важно от високата емисионна стойност и от високата цена в началото на търговията, твърдят от компанията.

Основаната през 2007 г. Rocket Internet финансира старт-ъпи от целия свят. Фокусът е в онлайн търговията, базари и финансови технологии, особено на развиващите се пазари в Латинска Америка, Югоизточна Азия, Африка и Индия. В Европа компанията е активна и чрез участията си в различни интернет компании. Често се придобива и вече успешен бизнес модел. Средствата от IPO-то ще помогнат за създаване на нови фирми и за продължаващи инвестиции в съществуващите предприятия.

Главните акционери в Rocket Internet са братята Оливер, Марк и Александър Замвер, които са и основатели на компанията и след борсовия дебют държат почти 40% от нея. Оливер е и изпълнителен директор. Замвер са и главните акционери в Zalando с дял от почти 15%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още