IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rocket Internet се стреми към борсова оценка от над 6 млрд. евро

Чрез продажбата на 24% от акциите си компанията възнамерява да набере 1,477 млрд. евро

15:45 | 24.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	40-годишният Оливер Замвер е основател на&nbsp;Rocket Internet. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

40-годишният Оливер Замвер е основател на Rocket Internet. Снимка: Ройтерс

Първичното публично предлагане на „ковачницата на старт-ъпи“ Rocket Internet ще е дори по-голяма, отколкото се смяташе досега. Групата има за цел да постигне пазарна капитализация от над 6 милиарда евро, предава DPA.

Берлинската компания определи ценовия диапазон на акциите си на между 35,50 и 42,50 евро, като началото на борсовата търговия ще бъде на 9 октомври. По този начин Rocket ще последва на борсата друга германска технологична компания – модният търговец Zalando, който ще стане публично дружество на 1 октомври.

Rocket Internet се стреми да събере 1,477 млрд. евро чрез продажбата на 24% от акциите. При пълно оползотворяване на опциите пазарната капитализация може да достигне 6,161 млрд. евро, поясняват от компанията. 

От 9 октомври книжата на дружеството, което инвестира в млади интернет компании и по този начин е активно в над 100 страни, ще се търгуват на по-слабо регулирания Entry Standard на борсата във Франкфурт. В рамките на между 18 до 24 месеца Rocket планира да мине в по-горен сегмент - General или Prime Standard.

40-годишният Оливер Замвер основава Rocket Internet през 2007 г. заедно с братята си Марк и Александър. В момента компанията работи в 102 страни, а приходите ѝ за 2013 г. достигнаха 1 млрд. долара благодарение на онлайн магазините за дрехи на фирмата, включително Dafiti в Латинска Америка, Lamoda в Русия, както и Jumia в Африка.

Считано от сряда до 7 октомври заинтересованите инвеститори могат да запишат акции на цена между 35,50 до 42,50 евро. Близо 33-те милиона акции са изцяло от увеличение на капитала, към тях ще бъдат добавени близо 5 милиона акции. Настоящите акционери на дружеството няма да имат право да се разделят с акции в срок от 12 месеца.

С поети ангажименти за 582,5 милиона евро Rocket Internet вече си е осигурила почти половината от очакваните постъпления. Големите инвеститори вече са поели съответните ангажименти, включително JP Morgan Securities и редица инвестиционни фондове.

Rocket възнамерява да похарчи голяма част от постъпленията от IPO-то за създаването на дружества и инвестиции в съществуващи компании. В допълнение инвестиционното дружество иска да вложи средства и в някои от предишните си компании, за да разшири съществуващите мажоритарни участия и да ги запази в по-дългосрочен план.

Според основателя Оливер Замвер борсовият дебют е следващата логична стъпка. От началото на 2007 г. инкубаторът отчита постоянен силен ръст. Rocket Internet инвестира в бизнес модели, като ги копира и след това ги прехвърля на пазари, където те все още не са представени. Сред най-известните инвестиции са международна компания за поръчки на храна Food Panda, която от осем месеца работи и в България, доставчикът на мебели Home24 и Easytaxi.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още