IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беше ли подложена на хакерски удар Северна Корея?

В продължение на часове интранет връзките в комунистическата страна бяха пропаднали

09:33 | 23.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Беше ли подложена на хакерски удар Северна Корея?

В разгара на спора със САЩ за хакерските атаки и без това недобрите интернет връзки в Северна Корея се сринаха напълно в продължение на часове. Едва след девет часа и половина връзките са били възстановени, съобщи специализираната в интернет сигурност американска компания Dynamic Research във вторник в услугата за кратки съобщения Twitter. Смущенията от понеделник предизвикаха спекулации за евентуална хакерска атака, предава Ройтерс.

И правителството на Южна Корея заяви, че достъпът до интернет в до голяма степен изолираната съседна страна е бил прекъснат в продължение на часове. Ще бъде извършена проверка дали става дума за кибератака или за вътрешна системна грешка, твърдят правителствени източници в Сеул. Не е имало обаче проблеми със севернокорейските пропагандни уебсайтове като Uriminzokkiri или Naenara, които са достъпни чрез сървъри в чужбина. 

„Има спорадични прекъсвания, но не по-дълготрайни проблеми с връзката", твърди високопоставеният служител на Dyn Research Дъг Мадъри пред новинарския канал CNN. Той не би се учудил, ако срещу страната е имало някакъв вид кибератака. Изглежда сякаш „Северна Корея е изличена от световната интернет карта", казва Матю Принс, директор на компанията за интернет сигурност CloudFlare.

Пред NBC американски правителствен служител отрича Съединените щати да имат нещо общо със срива. САЩ обвиняват комунистическия режим в Пхенян, че стои зад хакерската атака над филмовото студио Sony Pictures, което възнамеряваше да вкара в киносалоните комедийния високобюджетен филм "Убийствено интервю", чийто сюжет се върти около планирано убийство на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Корея, разбира се, отрича участие в атаката.

По-голямата част от населението на страната няма интернет връзка. Но в Северна Корея е наличен ограничен, необществено достъпен интранет. По данни на бежанци от страната интранет може да се ползва само от правителствени служители, армията и в университетите.

Междувременно в понеделник Съветът за сигурност на ООН обсъди положението с човешките права в Северна Корея въпреки противодействието на Русия и Китай, съобщи Ройтерс.

„Когато една страна размахва ядреното оръжие, защото критикуваме начина, по който се отнася към съгражданите си, можем ли да се съмняваме, че има връзка между правата на човека в Северна Корея и международния мир и сигурност", заяви постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър, цитирана от AFP. Тя окачестви като абсурдно искането на Пхенян за съвместно разследване със САЩ на кибератаката срещу Sony Pictures. Според Пауър севернокорейците "преживяват кошмар", а нарушенията на човешките права в страната са "заплаха за международната сигурност". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Севрна Корея нападнала с кибер атака САЩ (само че не било САЩ а няква частна фирма СОНИ), а САЩ отвърнали на удара, защото видиш ли, как можел някой да се гаври с най-мощната държава на света. Това не е комедия, това е пародия. А най-интересното е, че феновете на САЩ скачат до тава от кеф, С.Корея били наказани със спиране на нета... Въпреки, че жителите на С.Корея, в по-голямата си част, хабер си нямат какво е интернет. Дерзайте brothers вие сте велики!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Sh00tHer
преди 9 години
Чак пък хакерска атака....Просто са им спрели нета, вероятно защото не са го плащали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Стефчо
преди 9 години
Никаква империя не отвръща на никакъв удар. Това беше работа на Китай, ама империята там не смее да отвърне на никакъв удар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
ХахаИмперията отвръща на удара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още