IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google призова Пхенян да не цензурира интернет

Ако мрежата остане ограничена, комунистическата държава ще продължи да изостава икономически, предупреди ръководителят на компанията Ерик Шмид

13:37 | 10.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Делегацията е посетила и компютърна лаборатория в университета &bdquo;Ким Ир Сен&ldquo; в Пхенян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Делегацията е посетила и компютърна лаборатория в университета „Ким Ир Сен“ в Пхенян. Снимка: Ройтерс

По време на противоречивото си посещение в Северна Корея изпълнителният председател на Google Ерик Шмид е призовал ръководството на страната към пълна свобода в интернет.

Ако мрежата остане цензурирана, комунистическата държава ще продължи да "изостава", е казал председателят на технологичния гигант в четвъртък в Пекин. Без достъп до интернет „за тях ще е по-трудно да наваксат икономически. Ние ясно описахме тази възможност", допълни Шмид.

Шмид пристигна в Китай заедно с бившия посланик на САЩ в Организацията на обединените нации и бивш губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън след посещението им в Северна Корея. От своя страна Ричардсън е призовал Пхенян да наложи мораториум върху ракетните изпитания и севернокорейската ядрена програма.

„Проведохме много откровени дискусии" със севернокорейски служители относно напрежението на Корейския полуостров, добави още той. Миналия месец КНДР проведе опит с ракета с далечен обсег, което според западните държави проправя път към поредния ядрен опит.

Поглеждайки назад, Ричардсън заяви само, че двамата са имали "добра възможност да говорят за разширяване на интернет и мобилните телефони в КНДР“, предаде Ройтерс. Той добави, че посланието му за „разширяване на използването на технологиите в Северна Корея е много добре прието".

Делегацията, в която влизаше и директорът на Google Ideas Джаред Коен, е посетила и компютърна лаборатория в университета „Ким Ир Сен“ в Пхенян. Там студент е демонстрирал как през интернет получава достъп до образователни материали от университета Cornell, предаде AP.

Много експерти смятат, че Северна Корея е една от най-слабо свързаните към глобалната мрежа в света, където малко хора имат достъп до компютри, и дори тези, които имат достъп, се свързват само с мрежа за вътрешен интранет, която не се свързва с World Wide Web.

Глобалният широколентов интернет по принцип е на разположение в Северна Корея, както и 3G мобилна мрежа, която обаче в момента не може да се свърже с интернет. Малцина обаче имат неограничен достъп, въпреки че "би било много лесно за тях да се свържат", е казал още Шмид.

Ричардсън и Смит посочиха, че те не са се срещали със севернокорейския лидер Ким Чен Ун по време на посещението си. Среща със задържания  американски гражданин Кенет Бae също не е имало. Въпреки това той получил гаранции, че 44-годишният Кенет Бае, който бе арестуван през миналия ноември по обвинения, че извършил престъпления срещу държавата, е в добро здравословно състояние.

Официалната причина за мисията на Шмид и Ричардсън не е ясна. Те са пътували като частни лица и не представляват нито правителството на САЩ, нито Google. Държавният департамент на САЩ критикува визитата като "неконструктивна“, а Шмид и Ричардсън я бяха нарекли „частна мисия с хуманитарен характер“.

Ричардсън е запознат със ситуацията в Северна Корея, тъй като през последните 20 години е успял да договори с местните власти освобождаването на няколко задържани американски граждани. Наскоро Ричардсън заяви, че синът на Бае се е свързал с него с молба за помощ.

Консервативните американски политици са критикували силно посещението на Шмид и Ричардсън, като твърдят, че то ще даде на Северна Корея възможността да повиши своя имидж в международен план и ще легитимира своето репресивно управление сред корейците.

Експертът по темата за Северна Корея Скот Снайдър заяви, че очаква пропагандната машина на Пхенян да се възползва от посещението. "Няма да бъде изненадващо, ако следващата седмица севернокорейците видят по телевизията кадри от визитата на председателя на Google във водещи местни ведомства", казва Снайдер, старши сътрудник за Корея в базиран в Ню Йорк център за международни отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
И аз не искам да ми цензурират това, че в Пекин отбелязаха с грандиозни тържества 60-тата годишнина от социалистическата ревалюция, както и рожденния ден на вожда Мао. Аз искам да знам какво се случва по света без филтри и цензура. Може на някого да не му харесва, но не обичам да бъда манипулиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Имам някакъв спомен, че се говореше че и на гъгъл търсачката им не показвала всички възможни варианти на търсенето, уж че скривала сайтовете нарушаващи авторски права и други подобни. Това по моему също си е чиста цензура на интернета. Значи за едни може, а за други не може а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
Гугъл говори на Пхенян от пресконференция в Пекин, за да се сети Китай, да не цензурира Гугъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още