IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-популярните приложения за съобщения

Лидерът WhatsApp на Facebook вече е надминал SMS-ите по популярност

12:16 | 26.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Най-популярните приложения за съобщения

Може би най-успешните апликации за смартфоните са приложенията за съобщения. Десетте най-големи сред тях имат общо над 3 млрд. потребители.

Лидерът в тази класация е WhatsApp със 700 млн. активни потребители. Броят на изпращаните всеки ден съобщения в WhatsApp надминава този на SMS-ите. Миналата година приложението е обработило над 7 трлн. съобщения, или около 1 000 на потребител.

В приложенията за съобщения има и нещо повече от съобщения. На започващо в четвъртък събитие в Сан Франциско собственикът на WhatsApp – Facebook, се очаква да обяви, че ще превърне друго от приложенията си - Messenger - в „платформа“. Това означава, че и други ще могат да развиват софтуер и съдържание за него – игри, резервации за хотели, различни видове билети.

Facebook тръгва по стъпките на WeChat, водещата услуга за съобщения в Китай, и на KakaoTalk, южнокорейска услуга за съобщения, които вече имат свои платформи. Компанията също така навлиза в окупирана от Apple и Google територия и от съответните им операционни системи за смартфони – iOS и Android.

Технологичните ветерани може да си припомнят „войните на браузърите“ от края на 90-те години – последният път, в който успешна програма, Navigator на Netscape, се опита да измести доминиращата платформа Windows на Microsoft. Може би войните за приложенията за съобщения едва сега започват.

Графиката показва броя активни потребители на мобилни приложения за съобщения:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още