IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подготвя наказателна процедура срещу Google?

Брюксел е поискал от фирми разрешение да публикува част от предоставена от тях конфиденциална информация спрямо гиганта, пише WSJ

12:58 | 02.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК подготвя наказателна процедура срещу Google?

Европейският регулатор за конкуренцията се готви да се задейства срещу Google Inc в следващите няколко седмици, посочва пред The Wall Street Journal източник, запознат с въпроса, подготвяйки почвата за обвинения срещу американския интернет гигант. Компанията е подложена на 5-годишно разследване, което предизвика широк отзвук сред медиите в последните месеци.

Европейската комисия (ЕК) се е обърнала с молба към фирмите, които подават жалби срещу Google, за разрешение да публикува част от конфиденциалната информация, посочват пред изданието няколко души, запознати с исканията. В списъка попадат най-вече търговски и туристически компании.

Антитръстови експерти заявиха, че исканията може да бъдат разглеждани като силен знак, че Брюксел подготвя обвинения срещу американския гигант. Според анализаторите евентуалното решение да са повдигнат обвинения срещу Google ще е част от продължителната кампания на Стария континент срещу големите технологични компании, която започна преди около десетилетие. За последно Microsoft Corp бе принудена да плати на ЕС глоби на стойност 1,7 млрд. долар през 2012 г.

Междувременно Google ще се съобрази със законите в Белгия за личните данни, съобщиха местни медии. Американското дружество е изразило принципното си съгласие да приведе услугите си в съответствие с белгийското право. Отбелязва се, че компанията е в преговори с няколко европейски държави по този въпрос от месеци.

Европейските изисквания към Google са за повече прозрачност, както и да не бъде осъществяван автоматичен достъп до личните данни на потребителите. Изисква се тези данни да бъдат ползвани от технологичния гигант само с изричното съгласие на европейските ползватели. 

Преди ден европейски медии цитираха адвокат на ЕК по дело пред Върховния съд в Ирландия срещу Facebook, според когото законодателството в ЕС не дава пълна защита срещу злоупотребата с лични данни в интернет. Адвокатът препоръча на европейците, които искат да запазят електронна неприкосновеност, да напуснат социалната мрежа. Делото се води срещу практиката цялата информация от Facebook да се пази на сървъри в САЩ, където се предполага, че е достъпна за американското разузнаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Писането на закони създава илюзорно чувство на сигурност (по отношение на опазването на данните).В действителност сигурност (на данните) се постига не чрез писане на купища закони, а чрез ползване на криптография.Ама повечето хора като ги питаш какъв им е публичния PGP ключ те гледат сякаш им говориш на китайски английски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още