IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часът на Google

След изненадващо добрия отчет книжата се изстреляха в следборсовата търговия с почти 12%

10:22 | 17.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изпълнителният председател на Google Ерик Шмид показва на бразилския президент Дилма Русеф автономна кола на концерна в централата му в Маунтън Вю. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният председател на Google Ерик Шмид показва на бразилския президент Дилма Русеф автономна кола на концерна в централата му в Маунтън Вю. Снимка: Ройтерс

Това беше нейният час. Като финансов директор в Morgan Stanley Рут Порат държеше под око разходите на банковия гигант. Сега е в същата позиция, но в Google, и по време на телеконферентния разговор с анализаторите обеща онова, което инвеститорите искат да чуят. Времето на безграничното харчене на пари е минало, а който иска да вкара пари в налудничави идеи, трябва да се допита първо до нея.

Порат дойде в компанията в средата на май и назначаването ѝ се счита за знак на добра воля от основателите Лари Пейдж и Сергей Брин. Конструкцията на акционерната структура е такава, че ги прави неограничени еднолични владетели на Google и така те всяко тримесечие назначават хиляди служители и инвестират в диви мечти, като доставка на интернет чрез балон в Африка, роботи и др.

Една мечта – възход в хардуерния бизнес чрез покупката на Motorola за 12 милиарда долара, вече бе погребана с огромни загуби. Сега решителната и закалената в битките на Wall Street Порат ръководи финансите на компанията и ликвидни активи за общо 69 млрд. долара. През второто тримесечие на 2015 г. компанията е назначила нови 1729 служители – най-малкият брой от години насам, прави равносметка Wall Street Journal.

След тримесечия със сериозно увеличение на разходите, които надминаваха ръста на продажбите, това е “балсам за нервите” на акционерите.  

Основната дейност на компанията от Маунтин Вю в Калифорния изглежда се развива доста добре. Приходите ù за второто тримесечие са нараснали с 11% до 17,73 млрд. долара. Като се извадят разходите за привлечен трафик - парите, които Google споделя с други компании заради насочени от тях потребители към търсачката - приходите възлизат на 14,35 млрд. долара, надхвърляйки очакванията на анализаторите. Нетната печалба по американските счетоводни стандарти GAAP скача на годишна база с почти 600 млн. долара до 3,931 млрд. долара.

Цената на акциите скочи с почти 12 на сто в следборсовата търговия, след като интернет гигантът отчете нетна печалба на акция от 6,99 долара за второто тримесечие. С това Wall Street бе приятно изненадан за първи път от шест тримесечия насам. Анализаторите очакваха Google да отчете печалба от 6,70 долара за акция от клас A и 6,74 долара за акция от клас C при приходи от 17,75 млрд. долара. 

При тази нарастваща печалба последната силна експанзия на разходите изглежда е под контрол. Общите разходи в размер на 12,9 млрд. долара са само с 10% над сумата през миналата година, което е под ръста на продажбите. Това са цифри, които помогнаха за премахването на много съмнения.

По време на конферентния разговор с анализаторите акциите на Google поскъпваха устойчиво с назоваването на все повече подробности. 

Видео каналът YouTube нараства силно, въпреки че Порат уверено отклонява въпросите за рентабилността на услугата, подобно на своя предшественик Патрик Пише. Но който посещава видеосайта, вижда почти всеки ден как броят на рекламите расте – броят на потребителите се е увеличил с 60 процента на годишна база. Според Google днес всеки ден повече хора се струпват в Youtube, отколкото клиенти имат по-големите кабелни мрежи в САЩ.

Ключов елемент за оценката е броят на платените кликвания и колко цента или долари получава Google на кликване. Приходите от реклама формират 90% от общите приходи. Както винаги няма конкретни данни, но въпреки това има нова голяма новина - рекламата на Google е все по-значима за потребителите. Броят на платените кликове е с 18 на сто повече спрямо година по-рано и със 7 процента по-висок спрямо първото тримесечие. В същото време обаче компанията касира с 11% по-малко пари за клик. Но докато броят на платените кликвания расте, инвеститорите изглежда толерират по-ниската цена. Друг важен аспект, най-малкото за Google - е непропорционалното нарастване на кликовете в собствените сайтове като търсачката, Youtube или Google Maps, за сметка на партньорските сайтове, които едва отчитат ръст.

Голям проблем обаче остават валутните курсове. Почти 60 на сто от приходите се реализират извън САЩ. Така печалбата можеше да е с 1,574 млрд. долара по-висока, ако валутните курсове бяха останали непроменени от средата на 2014 г. Защитните валутни програми на компанията са спасили 471 млн. долара, но 1,103 млрд. долара са били загубени.

Критично анализаторите гледат и на многобройните научноизследователски проекти на концерна – например за автономни коли, очила за данни и автоматизация на дома или роботи. Порат обеща да следи внимателно подобни проекти.

Като правило ще се прилага формулата "70-20-10". Така 70 на сто от инвестициите ще са в основните сфери, 20 на сто в развиващите се пазари и десет процента в т. нар. Moonshots (амбициозни иноваторски проекти, стартирани без очаквания за бърза печалба и без пълно проучване на потенциалните рискове - бел. ред.).

Същевременно Порат ясно заяви, че ще се въздържа от сериозни вложения в области като "Life Science" и борбата с болести и стареене. Дори Android някога бе един експеримент, спомня си тя. Операционната система за смартфони вече има световен пазарен дял от над 80% и се счита за основна компетентност на Google.

Google обаче има и конкуренти. Ако през 2013 г. Google според eMarketer е държал 46 на сто от мобилния пазар на реклама в световен машаб, през 2014 г. са само 38 на сто, а в края на 2015 г. ще са 35%. Социалната мрежа Facebook пък увеличава дела си от 16,4 до 17,4 на сто през 2014 г. Отговорът на Google към Facebook, Google+, обаче отчита все по-слаби резултати. 

А в Силициевата долина има все повече желаещи да превземат един от последните истински бастиони на концерна – рекламата в резултатите от търсенето. Според CB Insights от три години няколкостотин милиона долара са вложени в стартъпи за мобилно търсене. Причината – на настолните машини никой не може да спре Google. Но настолните компютри се считат за отживелица с разцвета на таблетите и смартфоните. По данни на CB Insights рискови капиталисти са финансирали през 2013 г. 33 нови мобилни търсачки, а през 2014 г. - нови 27.

По една тема обаче Порат не успя да очарова акционерите. На въпроса какво смята да предприеме Google по отношение на дивидентите и обратното изкупуване на акциите, тя заяви суховато, че „начините за връщане на капитал трябва да са смислени в средно и краткосрочен план“. Така че – нищо конкретно засега.

Самата Порат обаче ще получи доста за навлизането си в технологичния свят. Тя ще получи пакет от общо 70 млн. долара за следващите две години, включително и стартов бонус от 5 млн. долара. Към това се добавя и основната ѝ заплата от 650 000 долара на година. Така за Порат излиза, че Силициевата долина е новият Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още