IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba обещава защита на данните си в облака

Компанията обяви, че ще обърне специално внимание на опазването на личните данни на потребителите си

10:40 | 22.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайският онлайн концерн Alibaba Group Holding разкри, че планира да защити данните на потребителите си в своите облачни платформи по целия свят. Ходът подчертава амбицията на китайския гигант в сферата на електронната търговия да разшири предлагането на услугите си на пазари като САЩ, където планира да изгради втори център за данни, пише Wall Street Journal.

Подразделението на Alibaba за облачни услуги, известно като Aliyun, обеща, че клиентите на нейната платформа ще имат “абсолютна собственост” над всичките си данни и права за достъп, споделяне, обмен, прехвърляне и право за изтриване на информацията по всяко време.

Компанията обещава на клиентите - от разработчиците до правителствените агенции и потребителите, че техните данни няма да могат да бъдат променяни или прехвърляни от Aliyun по никакъв начин. В документа, издаден от компанията, се посочва още, че Aliyun е отговорна за установяване на управлението и и международни системи за вътрешен одит за подобряване на защитата срещу заплахи и възстановяване на данни в случаи на бедствия.

Новината беше обявена от президента на Aliyun Саймън Хъ по време на конференция в Пекин в сряда. Aliyun твърди, че заради засилените усилия за опазване на потребителските данни облачното подразделение анализира повече от 100 терабайта информация всеки ден, за да са търси заплахи срещу сигурността.

Облачните услуги все още представляват малка част от бизнеса на Alibaba, който е доминиран от платформите ѝ за електронна търговия. Но облачният бизнес се развива бързо както на вътрешния пазар, така и в чужбина. Aliyun е най-големият доставчик на публични облачни услуги в страната и работи все повече с правителствените агенции, които искат данните им да бъдат пренесени в облака.

Aliyun се насочва и към чуждестранните пазари. Тя вече създаде джойнт венчър в Близкия изток с Meraas, дубайска държавна компания, с която предоставят облачни услуги в региона. Това се случи, след като през март китайската компания отвори своя първи център за данни в чужбина - в Силициевата долина.

От ръководството на Alibaba посочват, че тя планира да отвори центрове за данни в Европа, Япония и Югоизточна Азия. Освен това компанията планира отварянето на втори център за данни в САЩ, но не разкрива повече детайли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още