IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ya... whoooo?

Ще си спомня ли скоро някой за технологичния ветеран, който в компанията на Alphabet и Facebook изглежда като изкуфял дядка без значима цел в живота

15:12 | 04.02.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сякаш самата Мариса Майер показва - Yahoo не струва нищо...&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сякаш самата Мариса Майер показва - Yahoo не струва нищо... Снимка: Ройтерс

Кризата в Yahoo може да се обобщи само с едно число – минус 13 млрд. долара. Толкова ниско борсата оценява основния бизнес на американския интернет концерн според изчисления на технологичния журналист на Bloomberg Мат Ливайн. Като се премахнат някои печеливши участия на концерна и кешовите резерви, Yahoo не струва нищо. Не -по-малко от нищо...

Заедно с Ebay основаната през 1994 г. от Джери Янг и Дейвид Фило компания е може би най-известният изпаднал в криза гигант от Силициевата долина. До владетелите на света Alphabet и Facebook някогашният пионер изглежда като изкуфял дядка без значима цел в живота.

Това, че Yahoo ще закрие до 1700 работни места, едва ли е изненада за някого. Фактът, че шефът на Надзорния съвет Мейнард Уеб сега иска да потърси „допълнителни стратегически алтернативи", обаче вече е изненада. Защото между думите на Уеб се чете нещо друго: Той вече официално предложи Yahoo за продажба.

Бившият гигант в търсенето се предлага за жълти стотинки – това най-вероятно ще е краят на Мариса Майер като шеф на Yahoo. Отмъкнатият от Google топ мениджър не успя да даде нова визия на компанията си.

Какъв всъщност е основният бизнес на Yahoo

Дигиталните модни и технологични списания, които тя стартира, намериха малко читатели. Също така и купената през 2013 г. блог платформа Tumblr не се развива, както се очакваше от Майер: от придобиването за 1,1 милиарда долара Yahoo сега отписва около една четвърт.

Въпреки това все някой накрая ще купи Yahoo. Някой от най-големите мобилни оператори в САЩ, като Verizon или AT&T, или фирма за дялово инвестиране. Дори ако сметката на технологичния репортер Ливайн не е съвсем справедлива, тя пренебрегва някои данъчни ефекти върху продажбата на участия: повече от няколко милиарда долара за основната дейност на Yahoo няма да плати нито един конкурент.

Основна дейност? Просто трябва да отворим yahoo.com, за да идентифицираме най-големия проблем на концерна - неясен бизнес модел. Един напълно претоварен сайт, където можете да намерите новини, имейл, възможност за  пазаруване или да разглеждате снимки.

Това са дейности, които повечето хора правят в Google, Amazon или Instagram и все по-рядко в полутехнологичната, полумедийната компания Yahoo. Въпреки че сайтът според компанията за измерване на трафика Alexa все още е петата най-използвана страница в света, компанията печели все по-малко от реклами.

Но създадената някога като „Ръководство за World Wide Web на Джери и Дейвид" интернет услуга е и поучителен пример за сегашните технологични звезди. Който иска да остане на небосклона, се нуждае от силна основна дейност и въпреки това постоянно трябва да се обновява.

Apple се бори с предизвикателството да намери нов източник на дебели печалби след iPhone и спори с Alphabet за титлата „най-ценна компания в света“. Alphabet и Facebook засега успяват най-добре да се справят с микса на лидерство на старите пазари и завладяване на новите пазари.

Като най-голямасоциална мрежа  в света и най-мощната търсачка те доминират глобалния пазар на мобилна реклама и прибират милиардни приходи.

А с постоянни сделки те приобщават нови, млади потребители към екосистемата си. Facebook с Instagram и WhatsApp, а Alphabet – с YouTube.

С огромните си кешови наличности алфа играчите на Силициевата долина финансират своите донякъде нереални проекти на бъдещето. С Internet.org например Facebook иска да доставя интернет до всяко кътче на планетата, а Google мечтае все по-смело за автономните автомобили. 

В сравнение с тях Yahoo изглежда немощен. По отношение на многообещаващи теми, като виртуална реалност, компанията е абсолютно пас. Разбира се, имаше и сделки, като например любимите на Майер Tumblr или сайта за споделяне на снимки Flickr. И двете общности имат известна значимост, но нито едната от тях не преживя разцвет, откакто е собственост на Yahoo. Камо ли да стане източник на печалба...

Има ли изход?

Единствено участието в горещия китайски стартъп Alibaba от 2005 г. в ретроспекция сега изглежда изключително доходоносно: За 40-процентния дял американците платиха навремето 1 млрд. долара, днес два пъти по-малкото участие е 25 пъти по-скъпо от платената тогава цена за целия дял.

Показателно е обаче, че Майер не напредва и с дълго обмисляната продажба на ценната придобивка. Ако Yahoo продаде иначе откъм съдържателната част напълно чуждия за себе си бизнес, ще трябва да плати данъци за милиарди долари.

От години компанията настоява за пълната продажба. В рамките на една година акциите на Alibaba загубиха почти една четвърт от стойността си заради сътресенията на китайския фондов пазар. Така че времето на добрия шанс за сделка отмина. А с това изчакване Yahoo отново загуби няколко милиарда.

Всъщност... нищо ново за Ya... whoooo?

Повече за високите технологии вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Това исках и аз да му кажа на мизантропа, че имаха доста проблеми, но тази лелка сериозно ги задълбочи с глупостите си.... което беше и очаквано де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
todis
преди 8 години
Преди 7-8 години бях платил годишен абонамент за професионален мейл в Яху. Следващата година не го поднових, но акаунта остана. И до днес го ползвам без да се появяват рекламни банери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 8 години
Кое да и е хубавото? Tьотката като я назначиха - първата и работа беше да натегне обръчите на служителите. Да са налице по час, все едно че правят лютеница на поточна линия. Сума ти мениджъри на ниско и средно ниво се изнесоха по други компании, неиздържащи на безсмислиците. Цели статии имаше, че в Яху мисленето е табу. Мейлът им беше с жалък обем, докато се намесиха Гугъл с пъти повече дисково пространство. Забраниха SMTP/POP и подобни шукарии. Тия дни се говореше, че нямало да пускат потребители с ад-блокъри. Вярно са пионери, но после все наопаки вървят.Сещам се и за Меркел - те ти леля на ръководен пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Tzetzo
преди 8 години
На Yahoo търсачката винаги е била много зле както и bing впрочем.Yahoo сами са си виновни тъпо и некадърно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Не бе то правителството на Яху не е давло *** за следене давали са само на Гугъл.Просто неверятно некадърно управление - Ето един примерПоради някаква мода на 75% от румънците мейлите са им в Яху но не можеш в Румъния да пускаш реклами на румънскиНищо добро не ги чака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 8 години
междодругото HP са тръгнали по същия модел на развитие, като бях там ЦЕО-то даваше за пример Мариса кво правила ... ето кво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 години
на 35 съм, може би да ама надали ... имах късмета да имаме компютър у нас още през комунизма, барт ми беше в отбора по информатика на моя роден град... спомням си от 5,25 инчовите дискети до достъпа до интернет с междуградски разговори :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Можеби си малък и не помниш кога Yahoo беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
аа да, кой им беше крив като искаха да ги купуват Майкрософт :):) в майкрософт колко е наляло американското правителство ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 8 години
Yahoo никога не са били качествена търсачка и точно заради това ги измести гугъла ... пощата подобна история, аз им бях клиент докато един красив ден без никаква причина спря да ми приема паролата и съпорта никога не ми отговори на проблема .... та си направих нова при друг, а гмаил се наложи да ползвам с андроид :):) а yahoo дремаха докато се налагаха мобилните технологии ... та бюрократите като тая убава руса кака са виновни, след две три години като е назначат за ЦЕО на друга фирма и пак е загроби не си мисли че ще е заради правителствена конспирация....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още