IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родителите не опазват достатъчно децата си в интернет

Малчуганите прекарват над 80% от свободното си време в мрежата, твърди Георги Апостолов

20:53 | 18.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 80% от свободното си време децата прекарват във виртуалния свят, но родителите и училището на са достатъчно подготвени за това, коментира пред БТА Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

По думите на експерта голяма част от родителите са наясно с опасностите в интернет и могат да посъветват децата си как да се предпазят от тях, но не знаят как да насочат малките да намерят по-добрата страна на мрежата.

„Малко са все още родителите, и то сред по-младите, които полагат усилия да бъдат водачи в овладяването на виртуалния свят от децата им“, коментира още той.

От своя страна Центърът за безопасен интернет е създал инициатива, наречена „Полева клиника за мобилни устройства на деца“. В рамките ѝ се провеждат редовни срещи с деца и родители, на които може да бъде проверена сигурността на мобилните устройства, използвани от малчуганите.

Според Апостолов изводите са, че повечето родители дори не знаят, че има настройки за сигурност, насочени именно към предпазването на децата, например чрез изключването на автоматично свързване към свободни публични мрежи или предаване на местонахождението през различни мобилни приложения.

Изследване в Европа от 2010 г. класира България и Румъния на последно място по използването на програми за родителски контрол, допълва експертът. По думите му шест години по-късно се наблюдава петкратно увеличение на онлайн публикуването на снимки със сексуализирано поведение във възрастовата група 9-16 години.

Един от начините за приобщаване на възрастните към виртуалния свят на детето е практиката на част от учителите да създават затворени групи във Facebook, които се ползват от отделните класове. Често под натиска на детето и връстниците му родителите решават да му направят профил в социалната мрежа, но масово не знаят колко е важно в него да е отбелязано, че потребителят е под 18-годишна възраст, коментира Апостолов.

Подобни профили имат изключително важни защити – не могат да бъдат открити с търсачка, а информацията остава достъпна единствено за приятели.

Експертът твърди, че в момента повечето първокласници имат профили във Facebook, като родителите посочват своята възраст, а не тази на детето. По този начин обаче се създават предпоставки за рискови ситуации. Над 90% от българчетата на над 7-годишна възраст имат достъп до интернет, независимо от социално-икономическия статус на семействата.

 

Последна актуализация: 02:44 | 11.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Web виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още