IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Google против сътрудничество на концерна с Пентагона

В протестно писмо те се изказват срещу участието на концерна в Project Maven

09:01 | 05.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хиляди служители на Google, включително десетки старши инженери, са подписали писмо, с което протестират срещу участието на компанията в програма на Пентагона, която използва изкуствен интелект, за да интерпретира видеоматериали и би могла да се използва за подобряване на насочването на удари с дрони, пише New York Times.

Писмото, което се разпространява в Google и е събрало повече от 3 100 подписа, отразява културния сблъсък между Силициевата долина и федералното правителство, който вероятно ще се засили, тъй като най-модерният изкуствен интелект се използва все повече за военни цели.

„Ние вярваме, че Google не трябва да бъде в бизнеса с войните", се казва в писмото, адресирано до главния изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай. Служителите настояват Google да излезе от т. нар. Project Maven, пилотна програма на Пентагона, и да обяви за официална своя политика, че „никога няма да изгражда военна технология".

Този вид идеалистична позиция, която със сигурност не е споделена от всички служители на Google, изглежда напълно естествена за компания, чието мото е "Не бъди зъл" - фраза, изтъкната в протестното писмо. Но е съвсем чужда на масовата отбранителна промишленост на Вашингтон и със сигурност на Пентагона, където министърът на отбраната Джим Матис често казва, че основната цел е да се увеличи „леталността" на американската армия.

Още от първите си дни на съществуване Google насърчава служителите да говорят по въпроси, свързани с компанията. Тя осигурява вътрешни табла за съобщения и социални мрежи, където работниците могат да се противопоставят на мениджмънта и един на друг относно продуктите и политиките на компанията. Напоследък разгорещеният дебат около усилията на Google за създаване на по-разнообразна работна сила се разпространи и извън компанията.

Служители на Google разпространиха протестни петиции по редица въпроси, включително по отношение на Google Plus, изоставащият конкурент на Facebook, както и по отношение на спонсорството на Google на политическа конференция на консерваторите.

Служителите са повдигнали темата за участието на Google в Project Maven на неотдавнашна среща на компанията. По това време Даян Грийн, която оглавява бизнеса с облачната инфраструктура на Google, защити сделката и се опита да успокои засегнатите служители. Говорител на компанията каза, че повечето от подписите под протестното писмо са събрани, преди компанията да има възможност да обясни ситуацията.

Впоследствие компанията описва работата си по Project Maven като такава с "неофанзивен" характер, въпреки че видео анализът на Пентагона се използва рутинно в битки и противодействието на тероризма, а публикации на министерството ясно показват, че проектът подкрепя тези операции. Както Google, така и Пентагонът заявиха, че продуктите на компанията няма да създадат автономна оръжейна система, която да може да се задейства без човешка намеса, много обсъждана и рискова възможност за използване на изкуствен интелект. 

След като Google купи специалиста в изкуствения интелект DeepMind през 2014 г., компанията създаде етичен комитет, за да гарантира, че с технологията не се злоупотребява. Когато купи редица компании за роботи, тя извади една от тях, Shaft Inc., от търг на Пентагона. След придобиването на Skybox Google прекрати някои от договорите с военните на сателитния стартъп, но в крайна сметка продаде бизнеса.

Отношението на Google към сътрудничеството с военните може да се промени, тъй като нейният облачен бизнес се конкурира с AWS, Microsoft и други компании. Правителството на САЩ вече е голям клиент на облачни услуги, а Пентагонът търси от технологичния сектор нови инструменти и стратегии, включително свързани с изкуствения интелект.

Но някак неусетно покрай този спор се сещаме за класиката на Боб Дилън „Masters of War“ и пасажа „All the money you made will never buy back your soul.“...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още