IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сделката за TikTok крие рискове за Microsoft?

Софтуерният производител може да си осигури популярен конкурент на Facebook, но това обаче би представлявало риск по няколко причини

10:59 | 06.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/WU HONG</p>

Снимка: EPA/WU HONG

Мрежата също би била атрактивен клиент за облачната услуга на Microsoft Azure. През миналата година Tiktok подписа тригодишен договор с Google за услуги на стойност над 800 милиона долара, според портала The Information. Преминаването към собствена инфраструктура обаче би било сложен и продължителен процес.


Второ, приложение като Tiktok, което има 100 милиона потребители само в Съединените щати, може отново да доближи Microsoft до потребителите. Става дума за това продукти като Windows и Office отново да се направят известни сред потребителите, които едва ли имат много допирни точки с тях в ежедневието - например тийнейджърите.

Липсата на информираност за продуктите на Microsoft сред младите потребители е „най-голямата екзистенциална заплаха“, казва Алекс Зукин, анализатор от RBC Capital. Освен това Microsoft би получи  обширни данни за тенденциите и интересите на тази група потребители.

Трето, и може би най-важното: Microsoft би могла да си купи пазарен дял на изключително доходоносния пазар на дигитална реклама, който в САЩ възлиза на 135 милиарда долара. Tiktok има около 100 милиона потребители само в САЩ и продължава да расте бързо.

Анализаторът от Wedbush Securities Даниел Айвс оценява, че платформата ще генерира два милиарда долара от продажби там - рекламният бизнес все още е в начален стадий. Той смята, че в бъдеще компанията може да струва 200 млрд. долара. Поне ако Microsoft прави всичко както трябва.

Трудна раздяла

Това обаче не е толкова лесно. Например, защото има организационни предизвикателства. В момента изглежда така, сякаш групата не поема целия стартъп и трябва да създаде нови екипи и да преустрои част от софтуера преди дори да започне създаването и разширяването на бизнес модела.

Особено след като компанията обеща в своя блог след възможната сделка защита на данните от световна класа и сигурност на информационните технологии. “Това е огромно начинание, което крие риск при прилагането", подчертава анализаторът Бен Томпсън - особено след като Facebook ще направи всичко възможно през това време, за да държи конкурентите си на разстояние. Социалната мрежа безсрамно копира успешни функции: Instagram представи в сряда копирана функция за кратки видеоклипове с продукта си Reels.

Не на последно място ръководството на Microsoft ще се изправи пред големи стратегически задачи с поглъщане на Tiktok. Досега групата имаше управляем успех с продуктите за частни потребители - ще трябва да се научи на този бизнес, дори ако предоставя на стартръпа голяма независимост, подобно на ситуацията при LinkedIn и Minecraft.

В същото време модерацията на съдържанието е деликатна, оправдават се често мениджърите на Facebook, Google и Twitter. Надела от Microsoft досега е пощаден от тази дискусия. Но след тази сделка това неименуемо ще се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Защо сделката за TikTok крие рискове за Microsoft? Още навремето китайците са донесли на американците, че техните окупатори готвят Пърл Харбър.И на Сталин донесли за нападението на Хитлер, нали и тогава са били най-многобройното племе.юМа кой да ти вярва на чайници!С'я Били Инжекцията като купи тик-так, ше вкара още чайници в системата с прозорците и они (чайниците) всичко ше знаят.... Тъй са прай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още