IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber признава за свои служители 70 хил. шофьори във Великобритания

Въпреки изненадващата донякъде отстъпка компанията все още е застрашена пред нови съдебни искове

09:13 | 17.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Uber Technologies Inc. ще прекласифицира всички свои 70 хил. британски шофьори като свои служители, като им даде право на минимална заплата, платен отпуск и други обезщетения след знаково решение от Върховния съд от миналия месец. Това е скъпа промяна на един от най-големите чуждестранни пазари на фона на глобалния дебат за отношението към служителите от т. нар. „гиг“ икономика (от англ. gig economy - неофициална заетост благодарение на ръста на онлайн платформите като Airbnb и Uber, чрез които хората купуват и продават услуги, бел. ред.).

Шофьорите на приложението за пътуване ще получават най-малко 8,72 паунда (12,11 щатски долара) на час, считано от сряда. Това ще бъде минималната сума, която шофьорите могат да спечелят, която Uber описва като „минимален доход, а не таван на доходите“. 

Великобритания ще бъде първата държава в света, в която Uber ще има този бизнес модел. Концернът не уточни колко ще струва прекласификацията, но заяви, че не очаква да промени прогнозата си за печалбата за тримесечието или годината. Акциите на Uber се обезцениха с под 1% в следборсовата сесия във вторник, предава Bloomberg.

Промените са ограничени до Обединеното кралство, най-големият европейски пазар на Uber, но повдигат въпроси дали мениджмънтът е готов да обмисли адаптирането на бизнеса си и в други страни. Базираната в Сан Франциско компания се сблъсква с правни предизвикателства в родния си щат Калифорния, както и с натиск от страна на европейските политици за подобряване на условията за служителите си.

„Това е важен ден за шофьорите във Великобритания“, казва пред Bloomberg Джейми Хейууд, регионален генерален мениджър на Uber за Северна и Източна Европа. „Шофьорите на Uber ще получат гаранция за доходи, платен отпуск и пенсионни осигуровки и ще запазят гъвкавостта, която оценяват в момента“, посочва той.

Промените обаче могат да предвещават съдебни спорове, тъй като компанията за споделени пътувания обяви, че ще гарантира на своите шофьори минималната заплата в Обединеното кралство само след като са приели пътуване - не от момента, в който влязат в приложението и са готови за работа, както настояват трудовите активисти.

Uber обяви промените, влизащи в сила в сряда, след като през миналия месец загуби окончателната си жалба срещу решения на по-ниска инстанция, които предоставиха на група бивши шофьори на Uber вид трудов статут в Обединеното кралство.

Ходът на компанията, който преквалифицира шофьорите на Uber в страната като „работници“, а не като независими изпълнители, ще направи Великобритания първото място, където Uber плаща директно за отпуските и пенсиите на своите шофьори. Компанията вече предлага медицинска застраховка на много пазари.

Решението на Uber би могло да даде тласък на активистите по трудовите в глобалната дискусия за това дали и как да се предоставят повече права за заетост на работниците в т. нар. „гиг“ икономика, където приложенията разпределят индивидуални задачи на група хора, които производителите на приложения обикновено считат за независими изпълнители.

През ноември Uber спечели голяма битка в Калифорния - нейният роден щат, която го освободи от необходимостта да прекласифицира своите шофьори като служители, отговарящи на условията за широки обезщетения за работа. Като част от тази победа Uber предложи някои нови предимства, включително здравна застраховка за някои шофьори. Компанията прехвърли част от разходите си за шофьорите под формата на по-високи цени.

Uber и други компании от сектора лобират да направят този модел национален стандарт в САЩ, а компанията е отправила подобни предложения в Европа, пише The Wall Street Journal.

„Сега се нуждаем от европейски политици, други платформени компании и синдикални представители, които да се обединят, за да засилят независимите служители, вместо да ги премахнат - с минимални стандарти в индустрията, като същевременно запазят гъвкавостта на платформата, за която работниците твърдят, че е най-важна за тях“, каза изпълнителният директор на Uber Дара Косровшахи.

Междувременно в Европа швейцарските съдилища принудиха Uber Eats, подразделението за доставка на храна на компанията, да спре да използва независими изпълнители в района на Женева. През миналата пролет френски съд преквалифицира бивш шофьор на Uber като служител.

Във вторник Uber заяви, че се надява ходът му в Обединеното кралство да бъде последван от други компании. Промяната ще обхване около 70 000 шофьори във Великобритания, която е един от най-големите пазари на Uber. Обединеното кралство представлява 6,4% от брутните резервации на компанията в бизнеса ѝ с автомобилни превози през четвъртото тримесечие на 2020 г., според подаден до борсовия регулатор документ.

„Uber е само част от по-голямата индустрия на частното наемане, така че се надяваме, че всички други оператори ще се присъединят към нас в подобряването на качеството на работа за тези важни служители, които са съществена част от нашето ежедневие“, казва и пред WSJ Джейми Хейууд, регионален генерален мениджър на Uber за Северна и Източна Европа.

Съобщението на Uber беше неочаквано, тъй като през миналия месец компанията заяви, че решението на съда в Обединеното кралство няма да се прилага пряко за настоящите ѝ шофьори, което накара адвокатите по трудово право да подадат нови съдебни искове за хиляди шофьори, които да искат обезщетения. Говорител на Uber заяви във вторник пред WSJ, че компанията е решила да направи промените си след консултация със своите шофьори, които искат новите предимства, и за да избегне вълна от съдебни спорове.

Но въпреки предложените промени във Великобритания Uber може да се изправи пред нови предизвикателства. Uber, например, казва, че промяната в статута на заетост не обхваща работниците по доставките в бизнеса ѝ Uber Eats, като заяви, че секторът за доставка на храни работи по различен икономически модел - мнение, което трудови активисти могат да оспорят.

В друг спорен момент Uber казва, че ще изчислява минималната заплата на водача въз основа на това кога шофьорите са приели пътуване. Говорителят на Uber каза, че средностатистическият шофьор прекарва по-голямата част от времето си, свързан с приложението при платени пътувания и през това време вече получавал много повече от британската минимална почасова заплата от 8,72 британски лири.

Върховният съд на Обединеното кралство обаче констатира в решението си от февруари, че групата бивши шофьори е трябвало да се счита за работеща, когато е била свързани с приложението на Uber и е била достъпна за пътувания.

Джеймс Фарар, бивш шофьор на Uber, който беше сред тези, които заведоха първоначалното дело срещу компанията, нарече съобщението във вторник „закъсняло с ден и с един долар по-малко“, тъй като тя ще плаща на шофьорите минималната заплата само след приемането на пътуване. „Те трябва да плащат за цялото време“, каза той.

Фарар добавя, че шофьорите се нуждаят по-специално от минимална заплата по време на блокадите заради Covid-19, когато спадът в броя на пътниците означава, че много шофьори са останали без работа с часове. Той заяви, че е загрижен, че решението на Uber ще привлече повече шофьори към нейната платформа, като потенциално ще увеличи времето, което мнозина прекарват в търсене на пътници и ще намали още повече общото им заплащане. 

„Те ще бъдат изправени пред допълнителни съдебни спорове, ако не приемат, че водачите имат право на минимална заплата за всички часове, а не само за часовете, в които превозват пътници“, казва Джейсън Галбрайт-Мартен, британският адвокат, който представляваше Фарар и други шофьори в съдебното дело.

Говорителят на Uber твърди, че решението на съда от февруари се основава отчасти на практики, прекратени от Uber преди години, като например наказване за шофьори, които многократно са отхвърляли пътувания. Uber също така твърди, че би било нелогично да се плаща минимална заплата на водачите по време на периоди, когато те са потенциално влезли в други приложения или дори им се плаща от тях - нещо по-разпространено сега, отколкото през 2016 г., когато започна делото във Великобритания.

Останалите промени, очертани от Uber във вторник, ще бъдат разпределени за работниците въз основата на техните доходи. Шофьорите например ще получават плащане в размер на 12,07% от приходите си на всеки две седмици, което според Uber представлява пропорционален дял от 5,6 седмици отпуска, които работникът на пълен работен ден във Великобритания има право да получи.

Uber казва, че също така ще допринесе с 3% от доходите на всеки шофьор за британските пенсии, като за някои шофьори този дял ще е 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още