IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon отчете втория си по ръст борсов ден за 2022 г.

Разделянето на акции не променя фундаменталните перспективи на компанията, но понижава цената на всяка акция

09:54 | 11.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pete Kiehart/Bloomberg</em></p>

Снимка: Pete Kiehart/Bloomberg

Акциите на технологичния гигант Amazon преодоляха общия срив на пазара в четвъртък, като поскъпнаха с повече от 5%, след като компанията обяви разделяне на акциите си в съотношение 20 за 1 и заяви, че ще изкупи обратно допълнителни акции на стойност до 10 млрд. долара.

Това беше вторият по големина на ръста борсов ден за годината за Amazon, чиито акции поскъпнаха с 14% на 4 февруари след оптимистичния финансов отчет за четвъртото тримесечие. В четвъртък акциите затвориха на цена от 2936,35 долара.

Разделянето на акции не променя фундаменталните перспективи на компанията, но понижава цената на всяка акция, което потенциално привлича по-широк кръг инвеститори. В случая на Amazon намаляването на цената на акциите с 95% може да направи компанията претендент за включване в Dow Jones Industrial Average, който претегля 30-те си компонента по цена на акциите, а не по пазарна капитализация, анализира CNBC.

Ако разделянето се бе осъществило при затварянето на борсата в сряда, цената на всяка акция ще се понижи от 2785,58 долара на 139,28 долара, а всеки настоящ притежател ще получи 19 допълнителни акции за всяка, която притежава. Amazon ще има 12-тото по големина тегло сред акциите на Dow, което ще я постави в средата на групата, заедно с Walmart.

„Смятаме, че Amazon е една от най-големите компании с ясен пулс за американската икономика, която не е включена в индекса Dow Jones Top 30", пише Рохит Кулкарни, анализатор в MKM Partners, в бележка до клиентите след съобщението. Той препоръчва закупуване на акциите.

Amazon е последната засега високо оценена технологична компания, която понижи цената на всяка акция чрез разделяне. През февруари компанията майка на Google - Alphabet, обяви разделяне на акциите в съотношение 20 към 1. В средата на 2020 г. Apple разкри плановете си за разделяне 4 за 1, а Tesla съобщи на инвеститорите, че въвежда разделяне 5 за 1.

Чрез сплита и обратното изкупуване на акции главният изпълнителен директор Анди Джаси, който наследи Джеф Безос през юли, може да успее да успокои акционерите, които напоследък преживяват труден период. През миналата година Amazon беше най-зле представилата се компания сред големите технологични компании в САЩ, а преди обявяването на решението акциите отчитаха понижение в цената си с 16% през 2022 г.

Amazon заяви, че промяната е насочена и към подпомагане на корпоративните служители.

„Това разделяне ще даде на нашите служители по-голяма гъвкавост в начина, по който управляват своя капитал в Amazon, и ще направи цената на акциите по-достъпна за хората, които искат да инвестират в компанията", каза говорител на Amazon в изявление.

Разпределенията от сплита за акционерите ще бъдат направени при приключване на работния ден на 3 юни, а търговията на коригирана база ще започне на 6 юни.

Това е четвъртото разделяне на акциите на Amazon след първичното публично предлагане през 1997 г. и първото от 1999 г. насам, когато компанията е била малка част от сегашния си размер. На 2 юни 1998 г. тя се раздели в съотношение 2 за 1, на 5 януари 1999 г. - 3 за 1, а на 2 септември 1999 г. -  2 за 1.

От обявяването на последния сплит акциите на Amazon са поскъпнали с повече от 4300%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още