IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba навлиза сериозно на пазара на мобилни телефони

Компанията ще осигури субсидии за производители на мобилни телефони с нейната операционна система и ще стимулира разработчиците на приложения за нея

16:40 | 15.04.13 г.
Alibaba навлиза сериозно на пазара на мобилни телефони

Най-голямата китайска компания за електронна търговия Alibaba Group обяви, че ще субсидира производители на мобилни телефони, които приемат нейната операционна система. Освен това компанията планира да създаде фонд на стойност 1 млрд. юана (161,5 млн. долара), чрез който да разпределя стимули за производители на приложения, популяризиращи нейната система за мобилни приложения, съобщи Ройтерс.

Alibaba придоби през 2012 г. Beijing Tianyu Communication Equipment Co., която през 2011 г. бе представила своята операционна система за мобилни телефони Aliyun. Нейното създаване обаче не бе съгласувано с производителите на мобилни телефони. През септември миналата година планираното представяне на съвместен смартфон с Acer Inc бе отменено, като според Alibaba причината за провала е в натиск от страна на Google Inc върху тайванския производител.

Сега с подновените усилия в мобилния сектор Alibaba ще представи Aliyun под новия бранд Alibaba Mobile Operating System и ще субсидира производителите на мобилни телефони с по 1 юан месечно за всеки продаден смартфон, действащ с мобилната операционна система на компанията, сочи съобщение в официалния ѝ информационен блог Alizila.

От компанията обявиха също, че още 5 компании, произвеждащи мобилни телефони, ще започнат да предлагат устройства с нейната операционна система чрез провайдъри на мобилни услуги и чрез Taobao, електронната платформа на Alibaba.

Компанията ще стимулира и разработчици на мобилни приложения да създават повече приложения за нейната операционна система чрез подялба на приходите и други поощрения, които ще идват от фонда в размерна 1 млрд. юана, се посочва в съобщението в блога ѝ.

Над 90% от от смартфоните в Китай са с мобилната операционна система Android на Google.

Доминирането на Google в китайското мобилно пространство бе изтъкнато от технологичния бранш в страната през миналия месец. В информационен бюлетин в подразделението за проучвания на китайското министерство на индустрията и информационните технологии бе изтъкнато, че Google разполага с прекалено голям контрол върху сектора на смартфоните в Китай, който действа дискриминационно спрямо някои местни компании. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още