IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia загуби водещата си позиция дори в родната Финландия

Благодарение на продажбите на смартфони Samsung вече държи 36% от финландския пазар срещу 33,5% за местния производител

23:06 | 28.05.13 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Опитът на Nokia Corp. да устои на темпото на конкурентите, които последователно отнемат дела ѝ на световните пазари, се провали за пореден път, след като базираната във Финландия компания за пръв път отстъпи водещото си място по продажби на родна земя, сочат данни на IDC, съобщи американският вестник Wall Street Journal.

Nokia, която доскоро доминираше на местния пазар, е изгубила короната си от Samsung Electronics Co. през първото тримесечие. Южнокорейската компания е доставила 211 000 устройства в малката скандинавска държава между януари и март, докато продажбите на Nokia достигат едва 196 000, твърдят от IDC.

Продажбите на новия пазарен лидер са нараснали с 38% през периода януари-март на тримесечна база, докато тези на досегашния отчитат спад от 25%. На годишна база обаче и двете компании отчитат спад на продажбите, макар че при южнокорейците той е едва 15% спрямо 36% при Nokia.

Samsung се е изстреляла до върха благодарение на поемането на водещата позиция на финландския пазар на смартфони и в момента държи дял от 36% при мобилните устройства срещу 33,5% за Nokia. Само преди година делът на финландската компания достигаше 48% при 28% за южнокорейците, а по данни на IDC през 2010 г. тя държеше 65% от пазара.

„Samsung се справя изключително добре при смартфоните“, посочва директор на отдела за проучвания в IDC за мобилните устройства в Европа. Той отбелязва, че Nokia продава приблизително еднакъв брой обикновени мобилни телефони и смартфони, докато 80% от продажбите на Samsung са при смартфоните.

Макар че Nokia продължава да пуска в продажба нови модели от серията смартфони Lumia, тя не успява да устои а темпото на поредицата Galaxy на Samsung и на iPhone на Apple Inc.

От американското издание не са успели да открият представители на финландската компания за коментар по изнесените данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още