IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lumia 925 – по-тънкият и лек модел на водещия смартфон на Nokia

Създателите на новия модел обаче са ограничили и част от функциите му, за да постигнат желания външен ефект

23:36 | 14.05.13 г. 1
<p>
	изпълнителният вицепрезидент за смартфоните в Nokia Джоу Харлоу представя новия модел Lumia 925. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

изпълнителният вицепрезидент за смартфоните в Nokia Джоу Харлоу представя новия модел Lumia 925. Снимка: Ройтерс

Финландският производител на мобилни телефони Nokia представи в Лондон подобрена версия на водещия си модел смартфон - Lumia 925, съобщи BBC.

Новото устройство е по-леко и се очаква да преодолее стандартните оплаквания по отношение на Lumia 920. От компанията са направили подобрения в камерата и претендират, че за пръв път подобна комплексна технология е вложена в мобилно устройство.

Представянето стана само седмица, след като няколко инвеститори критикуваха стратегията на Nokia на годишното събрание на акционерите, а някои предположиха, че решението да бъде предложена операционната система Windows Phone само за устройствата от горния пазарен сегмент я поставят в неизгодно положение спрямо конкурентите, чиито най-продавани модели са захранвани с  Android на Google.

Главният изпълнителен директор на компанията Стивън Елъп обаче заяви, че решението да се концентрират върху софтуера на Microsoft им е предоставило най-добрата възможност „да се съревноваваме с конкуренти като Samsung“.

От компанията посочиха, че новият модел ще бъде достъпен в магазините в Европа и Китай през юни, а впоследствие ще достигне американския и други пазари.

От Nokia описват Lumia 925 като „нова интерпретация“ на предшественика му, който остава в продажба. Той тежи 139 грама, или с 46 грама по-малко от Lumia 920, и е с 2,2 милиметра по-тънък – 8,5 милиметра. Процесорът  Snapdragon S4 и батерията от 2 000 милиамперчаса остават без промяна, но новият модел е с наполовина по-малко памет – 16 гигабайта. Версията с 32 гигабайта обаче се планира като „ексклузивна“ за Vodafone.

При предишния модел „ставаше въпрос за създаването на най-иновативния смартфон и за влагането на много свойства и функции“, обяснява ръководителят на отдела за дизайна на продуктите в компанията Щефан Паненбекер. „Тук изоставихме някои неща в опит да създадем по-малък продукт – например безжичното зареждане, който обаче можете да поставите върху капака. Създадохме продукт, който е малко по-компактен и малко по-удобен в ръката“, добави той.

Размерът на екрана на Lumia 925 остава без промяна – 4,5 инча (11,4 сантиметра), но новият AMOLED дисплей е с малко по-висока резолюция от тази на неговия еквивалент при Lumia 920. По-забележимата козметична промяна е добавянето на метална рамка и ограничения избор от бял, сив и черен цвят за разлика от ярко оцветените пластмасови варианти, предлагани при по-старото устройство.

Последна актуализация: 10:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още