IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lumia напълни касите на Nokia

Подразделението за мобилни апарати ще отчете печалба между 0 и 2% от продажбите при предварителна прогноза за загуба от около 6%

16:43 | 10.01.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Lumia напълни касите на Nokia

Финландският производител на мобилни телефони Nokia Oyj обяви, че доходността от бизнеса му с мобилни апарати е надхвърлила предварителните оценки, подпомогната от възстановяващото се търсене и понижаването на разходите, съобщи специализираната във финансови новини агенция Bloomberg.

Оперативната печалба в подразделението за мобилни телефони с изключение на някои еднократни ефекти е на ниво между 0 и 2% от продажбите, се посочва в съобщение на компанията. През октомври оттам прогнозираха оперативна загуба за подразделението на ниво от около 6% от продажбите.

Нетните продажби на продукти и услуги за тримесечието са за около 3,9 млрд. евро, като са продадени общо 86,3 млн. устройства, от които 6,6 млн. смартфони, отбелязват от Ройтерс. Две трети от тях (4,4 млн. броя) са базираните върху операционната система Windows устройства от серията Lumia. От все още продаващите се модели със Symbian OS са продадени  2,2 милиона броя. 

Откакто главният изпълнителен директор на компанията Стивън Елъп заложи на софтуера на Microsoft Corp., Nokia натрупа загуби от 4,8 млрд. евро, припомня Bloomberg. За да понижи разходите, Елъп съкрати над 20 000 служители и закри производствени предприятия и изследователски звена.

Той заложи на нови устройства, за да спре отлива на потребителите към iPhone на Apple Inc. и конкурентните продукти, които вървят със софтуера Android на Google Inc.

След публикуването на информацията акциите на Nokia се изстреляха със 16% до 3,48 евро за брой.

От компанията обаче предупредиха, че за първото тримесечие очакват вероятна оперативна загуба на ниво до 2% от продажбите, като отново възможността за грешка е до 4 процентни пункта.

Пълни детайли за финансовите си резултати за последното тримесечие Nokia ще разкрие на 24-и януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Нокия са произвеждали гумени *** , а са се трансформирали до високо технологична компания - лидер . Да не ги подценяваме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Когато някой компания се трансформира основно е нормално да се получат сътресения, важното да не се страхуваш от промени и да си достатъчно смел и умен да предприемеш правилната промяна. На пръв поглед разликата е голяма, но в действителност не толкова, те имат голяма база от потребители (86,4 милиона телефона !!!! ) и до 1-2 години като телефоните Лумия се наложат масово, може да застигнат другите два лидера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Въпрос на гледна точка.Като се има предвид че я бяха докарали дотам почти да се откажат от бизнеса с телефони, защото проспаха няколко важни потребителски нагласи лежейки на лаврите си, а сега се оказва че може би има надежда за спасение на телефона с логото NOKIA.Можело значи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
poketl
преди 11 години
4.4млн смартфона на фона на 26,9млн от Ейпъл и над 60млн от Самсунг си е доста сериозен повод за притеснение - дори и касите да са пълни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още